Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Symposium Tussen extremen: politiek ten tijde van polarisatie

Donderdag 13 juni 2019 bij Perdu in Amsterdam

Hoe om te gaan met extremen? Die vraag staat centraal tijdens dit symposium dat plaatsvindt ter gelegenheid van het verschijnen van De Nederlandse Tijger.

Hoe om te gaan met extremen? Die vraag staat centraal tijdens dit symposium dat plaatsvindt ter gelegenheid van het verschijnen van het nieuwe boek De Nederlandse Tijger. Vrijzinnig-Democraat Hendrik Pieter Marchant (1869-1956) in drie toespraken (Uitgeverij Verloren).

Hendrik Pieter Marchant, dé grote voorman van de Vrijzinnig Democratische Bond in de twintigste eeuw, zich op geheel eigen wijze tot de vraag hoe gematigde krachten zich dienden te verhouden tot de uiterste flanken. Marchant kon het weten: hij bevond zich in het hart van de politiek in een tijd dat de extremen zich in Europa roerden. Enerzijds won het communisme met haar revolutionaire ambities aan invloed. Anderzijds groeiden de aanhang van fascistische en nationaal-socialistische partijen.

Alhoewel de vraag ‘hoe om te gaan met extremen’ vandaag van een geheel andere orde is dan toen, blijft hij actueel en van belang. De politiek in Nederland en Europa heeft te maken met groeiende polarisatie. Zowel van links als rechts verscherpen de tegenstellingen. De groeiende aanhang van links-populistische, rechts-populistische en nationalistische partijen zetten middenpartijen onder druk. Bijkomende versplintering maakt van effectief regeren een opgave. In Europa lijkt het politieke landschap zich te herschikken. Hoe dient het midden daarmee om te gaan? Gaat het erom de grieven van kiezers die voor de ‘extremen’ kiezen tegemoet te komen? Dienen de flanken onbeschroomd bestreden te worden? Of is polarisatie een zegen in vermomming? Een kans op partijvernieuwing en grotere politieke betrokkenheid?

Met onder andere: Daniël Boomsma (wetenschappelijk medewerker Hans van Mierlo Stichting), Sarah de Lange (Hoogleraar politicologie Universiteit Amsterdam) en historicus en auteur van een geschiedenis van de Vrijzinnig Democratische Bond Meine Henk Klijnsma. Gespreksleider is directeur van de Van Mierlo Stichting Coen Brummer.

Het symposium Tussen extremen: politiek ten tijde van polarisatie wordt donderdag 13 juni 2019 van 14:00 tot 16:30 uur gehouden bij Perdu, Kloveniersburgwal 86 in Amsterdam. Inloop vanaf 13:30 uur.

Bij evenementen van de Van Mierlo Stichting bepaalt u zelf uw (vrijwillige) toegangsprijs. Via het aanmeldformulier kunt u kiezen hoe hoog het bedrag is dat u betaalt. Met uw vrijwillige donatie steunt u de evenementen van de Van Mierlo Stichting.

Ga naar het aanmeldformulier.

13 juni

14:00 uur

Perdu
Kloveniersburgwal 86
Amsterdam