Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 7 februari 2011

It’s the economy stupid! -Amsterdamse economie[column]

Binnenkort staan twee grote onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad over de economie van de stad. Woordvoerder Sebastiaan Capel gaat er op in in zijn blog.

Met bovenstaande slogan bracht Bill Clinton in de campagne van 1992 de oude Bush op de knieen door te wijzen dat het niet goed was gegaan met de economie onder diens leiding. Ik gebruik de slogan ook steeds meer, want volgens mij doet dit bestuur ook niet genoeg voor de economie. De komende maanden komen twee belangrijke onderwerpen aan bod, waar D66 goed naar gaat kijken of de economie hiermee wel gebaat is. Het gaat om het instellen van het Economic Development Board en het Amsterdams Economisch Plan.

Dat Board (EDB in ambtenaren-afkortingen) moet een breed adviesorgaan worden over de economie, dat de veelheid aan besturen vervangt. In het FD van vandaag looft commentator Trude Maas dit initiatief, want “Een mix van ambtenaren, lokale bedrijven en instellingen is er nu aan zet en bestuurt een belangrijk budget.” Dat belangrijke budget is het economie-gedeelte van het Amsterdams Investerings Fonds (AIF), de facto de enige gemeentelijke investeringsruimte de komende jaren in deze krappe tijden.
Mijn collega Carlien Roodink en ik maken ons al maanden druk over dit AIF en hebben meerdere wethouders, waaronder Carolien Gehrels en Lodewijk Asscher van Financien, al kritische vragen gesteld over de werkwijze, afwegingen en plannen voor dit Fonds. De reacties tot nu toe zijn teleurstellend. Carlien zal hier dan ook nog vaak op terugkomen!
Het Amsterdams Economisch Plan (AEP) moet de visie laten zien van dit College en vooral deze wethouder EZ, Carolien Gehrels. In de vorige periode hadden we Amsterdam Topstad als economisch programma, waar D66 positief was als het ging om de inzet, maar zeer kritisch op de uitvoering. Uiteindelijk is er binnen dit programma 51 miljoen uitgegeven, maar de resultaten zijn spaarzaam. Ook over het AEP zullen we als D66 dus nog wel een noot te kraken hebben met de wethouder!
Voor D66 is het belangrijk dat de bedrijven centraal staan: wat hebben zij nodig om optimaal te draaien en zo maximaal bij te dragen aan de economie? In het denken over de arbeidsmarkt bijvoorbeeld wordt nog te vaak door de gemeente vanuit de aanbodkant gedacht: het onderwijs en de bestanden van de Dienst Werk en Inkomen met mensen op zoek naar een baan. Over dat laatste hebben we als D66 ook onze zorgen uitgesproken bij de begroting. Die zorgen werden echter weggewoven door het College….. De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt hangt hier ook sterk mee samen: voor welke banen leiden we onze Amsterdamse jongeren op?!
Een ander belangrijk aandachtspunt voor D66 blijft het internationale vestigingsklimaat. Inmiddels is vrijwel iedereen ervan overtuigd dat de aanwezigheid van “menselijk kapitaal” ervoor zorgt dat de economie goed draait, juist in de kennis- en creatieve industrie. Vanuit mensen en de samenkomst van mensen met ideeen ontstaan nieuwe bedrijven, maar bestaande bedrijven komen ook af op al die talentvolle mensen. Niet voor niets zijn Philips en Vodafone naar Amsterdam gekomen. En datzelfde geldt voor internationale bedrijven. Een warm welkom voor expats (of “internationals” worden ze tegenwoordig genoemd) hoort daar ook bij. Helaas wilde Carolien Gehrels niks weten van het D66-voorstel om een “Amsterdam House” in te richten waar alles en iedereen dat internationaal bezig is in Amsterdam bij elkaar wordt gebracht. Dus de citymarketing, maar ook het Expatcenter en de acquisitie van nieuwe bedrijven.
Ten derde ziet D66 het van groot belang dat de connectie tussen de groeisectoren van de toekomst, de kennis- en creatieve economie en de dienstverlenende sector, zowel zakelijk als persoonlijk, nadrukkelijk wordt gezocht. Niet iedereen kan zijn of haar geld verdienen met creativiteit en kennis, daarom is de persoonlijke dienstverlening van groot belang voor de stadseconomie. Denk hierbij aan zorg, maar ook aan horeca, toerisme en dergelijke. En voor lager opgeleiden blijft de transport- en logistieke sector van groot belang, met Schiphol en de havens als grote werkgevers.
Tenslotte is er een toekomst in het verbinden van werkgelegenheid en duurzaamheid, de zogenaamde ‘greenjobs’. Gelukkig is een voorstel hiervoor ondersteund door bijna de hele gemeenteraad en moet wethouder Gehrels hier nu echt mee aan de slag. Ik ben benieuwd met wat voor voorstellen zij gaat komen….
Ik hoop dat deze elementen terug zijn te vinden in dat Amsterdams Economisch Plan, maar weet zeker dat we nog een goede discussie gaan hebben. Voor D66 staat de economie, en daarmee de arbeidsmarkt en onderwijs, centraal voor een bloeiende toekomst van Amsterdam!

lees meer op www.sebastiaancapel.nl