Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 13 juli 2017

Amsterdam gaat informele PrEP-gebruikers begeleiden

Zowel het college als een brede meerderheid in de gemeenteraad steunen een voorstel van D66 en GroenLinks om het informeel gebruik van het HIV-preventiemedicijn PrEP te ondersteunen. Vandaag werd het initiatiefvoorstel van Femke Roosma en Jan-Bert Vroege besproken in de raadscommissie. Initiatiefnemer en D66-raadslid Vroege: “Zolang PrEP in Nederland niet goed geregeld is, moet begeleiding ook toegankelijk zijn voor informele gebruikers. PrEP is een revolutie voor het bestrijden van HIV-infecties, Amsterdam moet daarop voorloper zijn. Want in Amsterdam moeten mensen zonder angst van iemand kunnen houden en zonder angst met iemand de liefde kunnen bedrijven.”

Op dit moment is PrEP beschikbaar, maar wordt het niet vergoed. Omdat het medicijn in Nederland heel erg duur is (ca. €550 per maand), kiezen steeds meer mannen ervoor om hun PrEP uit het buitenland te halen (ca. €50 per maand). Informeel PrEP-gebruik is niet illegaal. Het kopen van medicijnen in het buitenland is voor persoonlijk gebruik toegestaan. Aan informeel PrEP-gebruik hangen echter risico’s vast. Zo kan onjuist gebruik leiden tot een resistent virus. Ook moet de nierfunctie goed in de gaten gehouden worden. Daarom stelt het initiatiefvoorstel van GroenLinks en D66 nauwkeurige begeleiding, monitoring en voorlichting van informeel PrEP-gebruik voor door de GGD.

Vroege: “Amsterdam is altijd voorloper geweest met haar HIV-bestrijdingsbeleid. Nu lopen een groot aantal landen zoals de VS, België en Portugal zelfs voor op veilig PrEP gebruik. De HIV-epidemie is in Amsterdam groot en kan snel kleiner worden door meer en veiliger PrEP gebruik. We kunnen nú de epidemie stoppen en de angst om de liefde te bedrijven bij mensen wegnemen”