Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 februari 2019

Amsterdam moet zich een betrouwbare partner tonen bij festivalbeleid

Het festivalterrein N1 in Westpoort is onverwacht van de baan. Het is de volgende klap voor de festivalbranche in Amsterdam. Locaties worden geschrapt en de gemeente voert het festivalbeleid (waar met buurtbewoners en festivalorganisatoren twee jaar aan is gewerkt) niet goed uit. D66-raadslid Marijn Bosman heeft daarom een spoeddebat aangevraagd. “Het verlies van het N1-terrein is een onverwachte tegenslag voor feestgangers in Amsterdam. De beschikbaarheid van een locatie is juist in het nieuwe evenementenbeleid afgesproken, ook om festivals te verplaatsen uit woonwijken naar braakliggend industriegebied. Ik wil weten wat de alternatieve oplossingen zijn.”

Afspraken nakomen
Het festivalbeleid is na twee jaar intensieve samenwerking tussen, buurtbewoners, gemeente en festivalorganisatoren tot stand gekomen. De ontwikkeling van een extra festivalterrein was een van de maatregelen die door alle partijen overeen is gekomen. De gemeente is bij het N1-terrein uitgekomen als extra locatie, maar lang kunnen festivalorganisatoren er dus niet gebruik van maken. Het is opvallend dat de gemeente eenzijdig deze extra locatie schrapt. Volgens Marijn Bosman straalt dit slecht af op de gemeente. “De gemeente hoort een betrouwbare partner te zijn en zich aan afspraken te houden. Het festivalbeleid was een zwaarbevochten compromis.” Het N1-terrein zou bovendien een duurzame proeftuin worden voor festivals, ook deze investeringen zijn geschrapt.

Al langer bekend
Dat festivals problemen hebben met het vinden van locaties is al langer bekend. Al in november stelde Marijn Bosman vragen over nieuwe locaties voor festivals en in december schreef het Parool dat het festivalbeleid “Pijn begint te doen”. Het is dan ook een grote teleurstelling om te lezen dat het N1-terrein maar een jaar blijft bestaan. Bosman: “Tienduizenden Amsterdammers gaan jaarlijks naar festivals. Festivals verrijken de stad en zijn uitingen van kunst en cultuur. We moeten daar zuinig op zijn.”