Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 18 oktober 2019

Amsterdamse nachtcultuur verdient de ruimte

De Amsterdamse nachtcultuur staat onder druk. Veel uitgaanslocaties zijn tijdelijk en er is nog geen zicht op nieuwe initiatieven. Daarom komt raadslid Marijn Bosman met een initiatiefvoorstel waarin zij onder andere pleit voor het gebruik van leegstaande panden voor clubs en kleine evenementen én de ontwikkeling van clubs in nieuwe buurten. “Amsterdam moet zorgvuldiger omgaan met haar rijke nachtcultuur. Als we niet opletten verliezen we stilletjes de kunstzinnige plekken in Amsterdam en komt er niks voor terug. Dan wordt de stad een stuk saaier.”

Geef ruimte
De School, De Marktkantine, Skatecafe, Garage Noord, Bret en Temp zijn allemaal clubs die binnen afzienbare tijd hun deuren moeten sluiten. Maar er is geen zicht op nieuwe locaties waar zij of andere initiatieven de ruimte krijgen. De rijke Amsterdamse nachtcultuur, die begon met Club Roxy en later iT waar de avant-garde en kunstenaars samen kwamen om te dansen, verdient meer aandacht en ruimte van de gemeente. Bosman: “Veel locaties dreigen te verdwijnen zonder dat er een nieuwe locatie voor terug komt. De gemeente moet haar blik daarom meer richten op leegstaande panden en kantoren. Club Trouw heeft laten zien dat het kan.” Daarnaast pleit Bosman ervoor om in de ontwikkeling van Havenstad twee nieuwe clubs te openen. “Maak plannen voor nachtcultuur in nieuwe wijken, zodat je niet later plotseling ruimte moet maken voor een club of café. De plannen worden nu gemaakt, hou er dan ook nu rekening mee. Amsterdammers blijven namelijk de nacht opzoeken.”

Eennachtsvlinders
Naast de inperking van de ruimte voor buitenfestivals, hebben ook feestorganisatoren moeite met het organiseren van eenmalige festivals in binnenruimtes in de stad. De afgelopen jaren is gebleken dat in (tijdelijk) leegstaande panden organisatoren vaak de vergunning niet rond krijgen. Bijvoorbeeld, in de voormalige Bijlmerbajes heeft organisator Audio Obscura twee keer zonder succes geprobeerd om een evenement te organiseren. Eén keer tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober 2018 en een keer in februari 2019. Bosman: “Organisatoren staan te springen om in Amsterdam feesten te geven op bijzondere locaties. Afgelegen en leegstaande panden zijn perfecte plekken, juist vanwege die eigenschappen, maar dan moet de gemeente wel meewerken. Organisatoren krijgen te vaak te maken met verschillende en wisselende eisen, ik wil daar verandering in aanbrengen.”