Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 10 januari 2020

Bijvriendelijke bushokjes in Amsterdam

D66 maakt van Amsterdamse bushaltes voortaan ook bijenhaltes. D66-raadslid Ilana Rooderkerk dient een voorstel in om bijvriendelijke daken op Amsterdamse bus- en tramhokjes te plaatsen: ‘’Er zijn steeds minder bijen en vlinders in de stad en dat is een probleem voor de biodiversiteit en het behoud van planten en gewassen.’’ Rooderkerk wil daar verandering in brengen met haar voorstel.

Sedumdaken
De bijvriendelijke daken zullen gerealiseerd worden door sedum te planten op de bus- en tramhokjes. Sedum is een sterke vetplant die weinig nodig heeft en bovendien favoriet is bij bijen, vlinders en andere bestuivers. Ook neemt de plant fijnstof op, waardoor zij de lucht zuivert. Een andere gunstige bijkomstigheid is dat de bijvriendelijke daken regenwater opvangen. Rooderkerk: “D66 vindt het belangrijk dat er in Amsterdam structureel meer ruimte komt voor groen en biodiversiteit. Bijvriendelijke bushokjes zijn een laagdrempelige manier om de stad te vergroenen en daarom een mooie toevoeging aan onze stad.’’

Groene stad
Het vergoenen van Amsterdam is niet alleen in het belang van de biodiversiteit. Ook voor de mens is wonen in een groene omgeving van belang. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in een buurt met veel groen gezonder zijn en dat volwassenen sneller herstellen van stress. Het idee van bijvriendelijke bushokjes komt uit Utrecht. Hier werden de bushokjes al eerder vervangen door groene varianten en het bleek een succesformule. Het effect van groene bushokjes op de gezondheid is natuurlijk minder groot dan het planten van een stuk bos. Eerder diende Rooderkerk namens D66 onder meer een voorstel in voor het planten van stadsbossen voor meer groen en biodiversiteit.