Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 februari 2018

‘Ik blijf knokken voor gelijke rechten’

Ik ben lid van D66. Ik denk dat iedereen weet dat D66 strijdt voor homorechten. Ik sta daar voor 100% achter en samen met mijn collega’s zet ik me met overtuiging in voor de rechten van LHBTI’s.

De afgelopen paar dagen zijn er vragen gesteld over een interview dat ik acht jaar geleden heb gegeven aan het NRC. Bij dat artikel staat een kop waar ik toen al van schrok en nu nog steeds enorm van baal. Baal omdat ik weet hoe het overkomt op de LHBTI-gemeenschap. Een gemeenschap waar ik me voor inzet, op bijeenkomsten van de Gay Pride en onlangs nog bij het veroordelen van het homo gerelateerde geweld bij de Wibautstraat. Kortom: een kop waar ik mij niet in kan vinden.

Tijdens het interview acht jaar geleden worstelde als ik 23-jarige voorzitter van de moskee met mijn rol als voorzitter. Ik wilde een inclusieve moskee opzetten, waar iedereen welkom was. Het maakte voor mij niet uit wat de seksuele geaardheid was van de bezoekers van de moskee. Ik wilde ook de conservatievere achterban hierin meekrijgen. Helaas heb ik dat toen niet goed over kunnen brengen. Als het me nu nog een keer gevraagd wordt zou ik het ook anders formuleren.

Ik werk al geruime tijd met veel plezier en in goede samenwerking samen met mijn collega’s van de D66-fractie. Een diverse fractie met mensen van verschillende achtergronden en van diverse seksuele geaardheden. Hier voel ik mij thuis.

Iedereen mag verliefd worden op wie men wil. Zolang dat volgens de wet of in de praktijk nog niet kan, zal ik blijven knokken voor gelijke rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, trans en intersekse personen. Zodat Amsterdam echt die inclusieve, diverse stad wordt waar ik trots op ben.

Yassmine el Ksaihi