Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 oktober 2018

Boetes en belastingen ook met een Tikkie

Het moet voor Amsterdammers makkelijker worden gemeentelijke belastingen en boetes te betalen via een tikkie of een QR code. Daarom stelt D66-raadslid Paul Guldemond voor te onderzoeken hoe digitale betaalmogelijkheden verbeterd kunnen worden. Guldemond: “Steeds meer mensen gebruiken betaalapps voor hun rekeningen en boodschappen; Amsterdam is het aan haar stand verplicht mee te gaan in die trend.” D66 denkt dat het mes aan twee kanten snijdt: het is gemakkelijker voor de Amsterdammers én de gemeente heeft sneller haar geld binnen. Een win-win situatie.

Boetes, vergunningen en belastingen
Het betalen met een telefoon is steeds gebruikelijker en kan het betalingsverkeer voor Amsterdammers op veel onderdelen makkelijker maken. Denk aan het betalen van boetes en leges voor vergunningen via een tikkie of een QR code op de belastingaangifte. Dat is een stuk makkelijker dan het zoeken naar een paar dagen oude envelop. Om vervolgens een betaalkenmerk van een acceptgiro over te typen. Guldemond: “Het is makkelijk én je bent er meteen vanaf. Anno 2018 zal dit voor veel mensen als een heel natuurlijke manier van afhandelen aanvoelen.”

Utrecht
Amsterdam is niet de eerste grote gemeente die het mogelijk maakt om per tikkie te betalen. In Utrecht krijgen mensen een betaalherinnering via een tikkie voor boetes voor vuilnis. Ook gemeenten Apeldoorn, Lochem, Epe, Voorst en Zuthpen bieden de extra digitale betalingsservice aan. Paul Guldemond: “In andere gemeenten worden de digitale betaalmogelijkheden vooral ingezet als herinnering, maar waarom niet de service bieden dat je bij je belastingaanslag ook een digitaal betaalverzoek krijgt? Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel.”