Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 24 januari 2020

Brede steun voor voorstel loden leidingen

De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van Alexander Hammelburg om snel maatregelen te nemen op het dossier lood in drinkwater. Hammelburg stelt onder andere voor om alle Amsterdammers te informeren die in een pand zitten van voor 1960. Hammelburg: “Nog niet iedereen kent de risico’s van lood in het drinkwater. Ik wil daarom dat er een brief met risico’s en rechten door elke brievenbus valt in een pand van voor 1960.”

Vervang loden leidingen
De gemeente is aan zet om de leidingen te vervangen voor de panden die zij in bezit heeft. Er zijn verschillende panden van voor 1960 waar nog loden leidingen voor het drinkwater zijn gebruikt; die leidingen moeten eruit. Het voorstel vraagt daarom ook dat die leidingen binnen een jaar worden vervangen. Hammelburg: “In gebouwen van de gemeente moet iedereen, veilig water kunnen drinken. Dat is nu niet het geval en dat moet zo snel mogelijk aangepast worden.”

Lood
Als laatste moet de gemeente om tafel met bezitters van vele huurwoningen om hen op het hart te drukken hun de loden leidingen te vervangen. De gemeente kan hen niet dwingen, maar zij hebben natuurlijk wel een verantwoordelijkheid voor hun inwoners. Hammelburg: “Iedereen moet veilig uit de kraan kunnen drinken. Verhuurders hebben een verantwoordelijkheid naar hun huurders om daarvoor te zorgen. Ik roep elke verhuurder dan ook op om snel de loden leidingen te vervangen.”