Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 19 november 2020

Collectieve buurtfietsstallingen

‘Record aantal elektrische fietsen verkocht’ kopte RTL Nieuws naar aanleiding van berichtgeving van de BOVAG over een stijging van 38% in verkoop van elektrische fietsen afgelopen mei.[1] Het is al jaren een groeiende sector maar sinds de coronacrisis gaat het nóg harder met de verkoop van elektrische fietsen. Maar niet alleen de elektrische fiets deed het goed, ook de racefiets is al jaren met een opmars bezig en zag hoge verkoopcijfers sinds de coronacrisis. Maar waar zet je zo’n dure e-bike of racefiets neer?

D66 wil een oplossing voor de stallingsproblemen rondom e-bikes, racefietsen en andere (kostbare) fietsen. Als je lang gespaard hebt voor een racefiets wil je natuurlijk niet dat de fiets op straat gestolen wordt of slachtoffer wordt van vandalisme of slordig gebruik van nietjes. Veel woningen in de stad beschikken niet over een eigen fietsenstalling en steeds vaker horen wij problemen binnen VvE’s over het plaatsen van fietsen in gemeenschappelijke trappenhuizen, gangen en hallen.

Daar moet wat op te verzinnen zijn dacht raadslid Jan-Bert Vroege. ‘We moeten gaan kijken naar mogelijkheden om buurtfietsstallingen te creëren. Op die wijze kunnen bewoners tegen betaling hun fiets veilig stallen in een bewaakte buurtstalling. De vraag er naar wordt steeds groter, alleen blijven de faciliteiten uit. De gemeente kan hier een stimulerende rol in spelen’.

Het creëren van buurtstallingen kan nog lastig zijn, maar de gemeente zou via subsidies opstartkosten en exploitatiekosten kunnen verlagen om de drempel voor het creëren van een buurtstalling omlaag kan gaan. D66 dient een voorstel in waarin het stadsbestuur opgeroepen wordt te gaan kijken naar subsidiemogelijkheden voor het creëren van buurtstallingen, zodat jij je mooie nieuwe fiets veilig kan parkeren zonder boze buren in het trappenhuis!

[1] https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5169532/elektrische-fietsen-kopen-e-bike-koop-nederland-verkoop