Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 16 september 2021

D66: 750 jaar Amsterdam straal tolerantie uit!

D66 wil expliciet Amsterdam als LHBTI-vriendelijke stad in het programma van 750 jaar Amsterdam verankeren. Een voorstel hiertoe is vanavond aangenomen door de Gemeenteraad.  Fractievoorzitter Reinier van Dantzig: ‘‘Amsterdam stond bekend als de ‘Gay capital of the world’ en wij willen nog steeds een baken van vrijheid zijn en dat moeten we uitdragen in het programma van 750 jaar Amsterdam. Zeker als je je bedenkt dat LHBTI rechten, ook in Europa, nog lang geen vanzelfsprekendheid zijn.’’

Amsterdam is tolerant
D66 wil expliciet Amsterdam als LHBTI-vriendelijke stad in het programma van 750 jaar Amsterdam verankeren. Amsterdam kent een lange geschiedenis als voorloper van tolerantie. Een vrijhaven waar iedereen zichzelf mag zijn. D66 vindt dat er bij de viering van 750 jaar Amsterdam uitgedragen moet worden dat we een tolerante stad zijn waarbij iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht je seksuele geaardheid, achtergrond, kleur of gender. Het voornemen om Amsterdam weer internationaal neer te zetten als LHBTI-vriendelijke stad is al aangenomen door de raad naar aanleiding van een eerder voorstel van raadslid Vroege (D66).  ‘‘De viering van 750 jaar Amsterdam is een goed moment om het voornemen om de stad weer als Gay Capital neer te zetten te effectueren’’ aldus fractievoorzitter van Dantzig.

Viering 750 jaar Amsterdam in 2025
In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Ter viering zal de stad een jaar lang verscheidene evenementen organiseren. D66 heeft vorig jaar al een, aangenomen, voorstel ingediend om bij de viering aandacht te hebben voor topsportevenementen, de Manifesta Biënnale naar Amsterdam te halen en een museale voorziening voor het slavernij verleden te creëren. Klik hier voor de programmapagina van 750 jaar Amsterdam.