Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 21 november 2018

D66: Breng Van den Heuvel snel en veilig terug bij RTL

Vrije journalistiek mag zicht nooit laten inperken door dreiging van geweld. De fractie van D66 is dan ook geschrokken van het nieuws dat journalist John van den Heuvel vanwege dreiging uit het criminele milieu niet meer aanwezig mag zijn bij opnames van RTL Boulevard. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig stelt daarom vragen aan het stadsbestuur over wat er aan deze situatie kan worden gedaan: “Je wilt niet dat dit gebeurt in Amsterdam. De persvrijheid is een van de belangrijkste pijlers van onze democratie en ik wil graag weten wat we kunnen doen om meneer Van den Heuvel weer gewoon te kunnen laten aanschuiven.”

Halsema
Voor D66 is het belangrijk dat de veiligheid van iedereen moet worden gewaarborgd, of mensen nu wel of niet bij het televisieprogramma zijn betrokken. Tegelijkertijd is het frustrerend dat het weren van de bewuste misdaadjournalist de enige oplossing blijkt. Over de beslissing om Van den Heuvel niet meer toe te laten bij de opnames van het Leidseplein zei burgemeester Halsema dat deze “met de grootst mogelijke tegenzin is genomen.” De fractie van D66 heeft respect voor deze beslissing en deelt deze gevoelens, maar wil meer weten over het besluit. Van Dantzig: “Ik ben benieuwd of er alternatieven mogelijk zijn en wat de afwegingen waren die ten grondslag lagen aan het besluit.”

Leidseplein
RTL Boulevard wordt opgenomen aan het Leidseplein in het centrum van de stad. Het is een plein met zeven toegangswegen en daarom lastig te beveiligen. RTL Boulevard heeft in een reactie op het besluit van burgemeester Halsema aangegeven dat zij “niet zwichten voor druk vanuit het criminele circuit” en er niet over nadenkt om de opnamelocatie voor het programma te verplaatsen.