Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 12 februari 2021

D66 en de IJsnota: een traditie

Als de vorst haar intrede doet komt D66 Amsterdam traditiegetrouw met de IJsnota. Al sinds de jaren ’70 is D66 verbonden met de ijspret op de Amsterdamse grachten. Ook dit jaar riep raadslid Jan-Bert Vroege op tot het instellen van de IJsnota. En wellicht zal dat nét het nodige zetje zijn om dit weekend de ijzers onder te kunnen binden!

De eerste IJsnota van Ernst Bakker in 1979
De allereerste IJsnota kwam van de hand van Ernst Bakker, oud-raadslid en oud-wethouder namens D66. In de winter van 1978/79 kwam hij met de eerste IJsnota. Het doel was om bij een aanhoudende vorstperiode eerder tot een vaarverbod over te gaan. Zodoende kreeg de ijsvloer de kans om te groeien en daarmee het schaatsen op de grachten mogelijk te maken. Hij zou tot zijn dood in 2014 elk jaar het Amsterdams stadsbestuur eraan herinneren dat ze de IJsnota moesten afstoffen zodra er kans was op gunstig weer voor natuurijs.

De IJsnota door de jaren heen
De IJsnota kent verschillende versies. Door de jaren heen hebben D66’ers zich steeds ingezet om de IJsnota weer up-to-date te krijgen. Bekende namen hebben zich verbonden aan de IJsnota. Zo stond Boudewijn Oranje in 1997 aan de wieg van de vorming van de derde IJsnota waarbij het aantal grachten dat een vaarverbod kreeg werd vergroot. Hier kreeg hij bijval van schaatsfan en toenmalig D66-wethouder Jikkie van der Giessen. Inmiddels kent de IJsnota twee fases. Voor het afkondigen van de eerste fase moet de eerste ijsvorming zichtbaar zijn en er minimaal nachtvorst voorspeld worden, zodat verdere ijsgroei mag worden verwacht. Het criterium voor het afkondigen van de tweede fase luidt dat minimaal voor een periode van 5 dagen aanhoudende matige tot strenge vorst wordt voorspeld voor de nacht en maximaal lichte vorst overdag.[1] De ophef die D66 soms maakte om het natuurijs bleef ook over de grens niet onopgemerkt. In de winter van 2000/2001 werd er in Belgische media met enig gegniffel gesproken over de ‘links-liberalen van D66’ die in Amsterdam voor ‘politieke wrevel’ gezorgd hadden in hun ophef over het kapotvaren van het ijs door rondvaartboten.[2]

Gaat het dit weekend gebeuren?
En dan nu natuurlijk de vraag waar iedereen op zit te wachten. Gaan we dit weekend schaatsen op de Amsterdamse grachten? Het ijs is nu nog niet dik genoeg maar met nog een dag en nacht aan matige tot strenge vorst kan het zaterdag of wellicht zondag zo ver zijn! De actuele staat van de ijsvloer wordt bijgehouden in de app IJsmeester, te downloaden in de appstore. Check voor je richting de grachten gaat ook even de website druktebeeld van de gemeente Amsterdam. Vermijd drukte en handhaaf de coronamaatregelen. Dan kunnen we veilig genieten van het prachtige winterweer!

 

 

[1] Roep om instellen ’IJsnota’ voor schaatsen op Amsterdamse grachten | Binnenland | Telegraaf.nl

[2] Kapot ijs in Amsterdamse grachten zorgt voor politieke wreve… – De Standaard