Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 5 juli 2019

D66: Gemeente, investeer in gerecyclede kleding!

Het voorstel om de inzameling en verwerking van oud textiel naar een hoger niveau te tillen wordt na de zomer behandeld in de gemeenteraad. Raadslid Dehlia Timman stelt onder andere voor een bewonerspas te introduceren en roept de gemeente op zelf gerecyclede kleding in te kopen. Timman: ”Met dit voorstel willen we ervoor zorgen dat veel meer gebruikt textiel een tweede leven krijgt.”  Uit de meest recente cijfers blijkt dat maar liefst 79% van het textiel in Amsterdam bij het restafval terechtkomt. Dat is ontzettend zonde, want veel van dat textiel is heel goed opnieuw te gebruiken. 

Bewonerspas en inzamelingsbakken
Om textielrecycling echt op de kaart te zetten moet de inzameling beter en schoner worden. Timman: ‘’Regelmatig wordt er huisafval in de kledingbakken gedumpt, met als gevolg dat alle kleding in de bak in één keer onbruikbaar wordt.’’ Daarom pleit D66 ervoor een bewonerspas te introduceren die voorkomt dat textielbakken geopend kunnen worden door anderen dan bewoners zelf. De bewonerspas zou eerst getest kunnen worden als pilot.

Daarnaast wil D66 dat er kritisch gekeken wordt naar de plekken waar de inzamelingsbakken geplaatst worden. Timman: ‘’Deze bakken staan vaak afgelegen ergens in een steegje, dat kan van invloed zijn op de bereidheid van mensen om oude kleren in te leveren. D66 wil dat het stadsbestuur gaat kijken of het wenselijk is deze bakken gebundeld neer te zetten op plekken waar ook ander afval aangeboden wordt. Timman: ‘’Een logische plaatsing is van groter belang dan de hoeveelheid bakken. Om als voorbeeld te geven: in stadsdeel Centrum worden plastic, glas en textiel het meest gescheiden. Terwijl Centrum niet de meeste afvalcontainers heeft om dit afval te scheiden.’’

Ambtenaren in gerecyclede kleding
Een tweede belangrijke uitdaging is dat gerecyclede kleding vaak duurder is dan gewone kleding, waardoor de vraag ernaar achterblijft. De gemeente kan een verandering aanzwengelen door alle ambtenaren te voorzien van uniformen die enkel nog uit gerecycled materiaal bestaan. Timman: ‘’Goed voorbeeld doet volgen. Door als gemeente over te gaan op gerecyclede kleding zwengel je een vraag aan die zou uitblijven als het enkel aan de markt wordt overgelaten .’’

Feiten en cijfers
Nog nooit kochten Nederlanders zoveel kleding als nu. Helaas gooiden we ook nog nooit eerder zoveel kleding weg als nu: in totaal maar liefst 135 miljoen kilo kleding en textiel per jaar. Per huishouden is dit gemiddeld elf kilo kleding en schoenen die in de vuilnisbak terechtkomt. Terwijl ontzettend veel van deze kleren prima een tweede leven kan krijgen. En de milieuwinst die te halen valt met textielrecycling is ook enorm, zelfs tien keer zo hoog als bij de recycling van glas.