Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 1 februari 2012

D66: Keuze erfpacht of eigen grond

Particulieren in Amsterdam moeten de mogelijkheid krijgen om de grond onder hun huis te kopen. Bij koop van een woning moet dan de prijs worden vermeld met erfpacht en met eigen grond. Daarvoor moet het huidige erfpachtsysteem op de schop. Daarnaast doet D66 ook een aantal voorstellen om het verouderde erfpachtstelsel eenvoudiger en transparanter te maken.

“Amsterdammers moeten de mogelijkheid krijgen om de grond onder hun huis te kopen. D66 wil dat mensen de keuze tussen eigen grond en erfpacht zelf, weloverwogen, kunnen maken. Dat vraagt om een eenvoudiger en transparanter systeem”, aldus Ahu Sahin, woordvoerder Grondzaken.

Veel Amsterdammers met erfpacht worden geconfronteerd met eenzijdige wijzigingen van hun contracten met de gemeente en met stijging van de canon met soms wel 1000%. Dat levert veel onbegrip en maatschappelijke weerstand op. D66 wil van dit gedoe af. “Wij willen een systeem waarbij de erfpacht eeuwigdurend is en wordt gekoppeld aan bijvoorbeeld de inflatie. Huizenbezitters kunnen dan niet meer aan het einde van een tijdvak worden geconfronteerd met een enorme stijging van hun kosten en het levert voor de gemeente evenveel op” aldus Sahin.

D66 zal vandaag de voorstellen doen wanneer het erfpachtstelsel in de gemeenteraad wordt besproken.