Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 21 september 2020

D66 Opinie: Meer maatschappelijke impact door sociaal inkopen

Raadslid Yassmine el Ksaihi blijft aandacht vragen voor sociale firma’s. Sociale firma’s leveren een essentiële bijdrage aan onze arbeidsmarkt, waar iedereen mee kan en mee mag doen. De gemeente koopt elk jaar voor 2 miljard euro in en kan door een klein deel bij sociale firma’s in te kopen deze stimuleren.

Sociale firma’s bewijzen toegevoegde waarde
De mensen die werken bij een sociale firma hebben vaak een afstand tot de arbeidsmarkt en vinden het lastig om aan het werk te gaan. Juist deze mensen verdienen een steuntje in de rug. Ondanks de coronacrisis blijken sociale firma’s bestendig. Zij hebben pijn geleden, een aantal moest tijdelijk de deuren sluiten, maar toch hebben zij een kleine groei in het aannemen van nieuwe mensen weten te realiseren. Juist in deze hectische tijden hebben zij hun toegevoegde waarde laten zien!

Meer dan geld alleen, partnerschap nodig
Mensen halen trots uit hun werk, hun bijdrage aan de maatschappij. Een bestelling plaatsen doet veel meer dan waar veel mensen bij stilstaan. Door inkopen bij hen te doen stimuleer je niet alleen de financiële kanten van de sociale firma maar ook de emotionele kanten. Een stukje waardering voor hun werk. Dat levert wat op!

‘‘Als je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer het gevoel wil geven dat ze belangrijk zijn, ook onderdeel zijn van onze samenleving en volwaardig kunnen meedraaien dan levert dit een stuk meer op dan het toestoppen van wat geld’’, aldus raadslid Yassmine el Ksaihi.

De inkopen van de gemeente Amsterdam moeten noodzakelijk kwalitatief goed zijn maar kunnen ook heel goed een maatschappelijk doel realiseren. Het zou volgens D66 goed zijn om sociaal ondernemerschap vaker op te nemen in de gunningscriteria die bij aanbestedingen gelden. Ook kun je grote opdrachten van de gemeente opdelen in kleinere opdrachten zodat sociale firma’s mee kunnen doen in de race voor een aanbesteding tussen grote bedrijven.

Verder lezen?
Raadslid Yassmine el Ksaihi heeft vorig jaar september in Het Parool een opiniestuk geschreven over haar plannen om sociale firma’s te steunen. Klik hier voor het artikel.