Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 10 november 2017

D66: Samen naar school klassen in Amsterdam

D66 wil dat Amsterdam ouders gaat ondersteunen in het opzetten van ‘samen naar school klassen’. De raad nam een motie van raadsleden Dehlia Timman(D66) en Sofyan Mbarki (PvdA) met grote meerderheid aan. Deze klassen in reguliere scholen geven kinderen met een beperking de mogelijkheid speciaal onderwijs te volgen op een gewone school. Op allerlei scholen in het land komen er ‘samen naar school klassen’ tot stand op initiatief van ouders. Deze ouders willen dat hun kinderen niet op een aparte school les krijgen maar de juiste begeleiding en zorg krijgen in een school waar zij ook kunnen spelen met kinderen zonder beperking. D66-raadslid Dehlia Timman: “Op een school waar kinderen leren dat niemand wordt buitengesloten, wordt een nieuwe generatie Amsterdammers voorbereid op een stad waarin niemand wordt buitengesloten. Dat is het uitgangspunt van inclusief onderwijs.”

Inclusief onderwijs

Het idee achter de ‘samen naar school klas’ is dat kinderen met en zonder beperking elkaar tegenkomen in hetzelfde gebouw. Zo krijgen kinderen met een beperking de specialistische zorg en het begeleide onderwijs wat zij nodig hebben in een apart klaslokaal en kan tegelijkertijd de reguliere school leren van deze kennis. Timman: “op reeds bestaande scholen met een ‘samen naar school klas’ zie je dat kinderen met een beperking een groei in hun ontwikkeling doormaken en ook kinderen zonder beperking zich sociaal-emotioneel ontwikkelen. Ze leren dat niet iedereen in de wereld alleen maar wind mee heeft. Daarnaast kunnen ouders eventuele broertjes en zusjes naar dezelfde school brengen. Ook dat verbetert de kwaliteit van hun dagelijks leven.”

Ouderinitiatief

Een van de belangrijkste voorwaarde voor een succesvol resultaat van een ‘samen naar school’ klas is dat het initiatief bij de ouders ligt. Een complicatie daarbij is dat het hier meestal om ouders gaat die, nog meer dan ouders van kinderen zonder beperking, zwaar belast zijn door de zorgtaken die het ouderschap met zich mee brengt. Timman: “In ons voorstel vragen wij de gemeente deze ouders te ondersteunen. Financieel is het gewoon mogelijk, maar alle grote en kleine partijen bij elkaar brengen is voor deze ouders een te complexe en tijdrovende klus. De gemeente streeft inclusief onderwijs na en heeft alle partijen zo bij elkaar.”