Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 19 november 2019

D66 stimuleert sport voor alle Amsterdammers

 Veel Amsterdammers gaan wekelijks eropuit om te sporten, maar er zit een groot verschil tussen verschillende groepen. Daarom komt Simone Kukenheim (wethouder Sport) met een plan om alle Amsterdammers meer te laten sporten en bewegen. Kukenheim: “Een groep kwetsbare Amsterdammer sport nu niet of weinig en te veel jongeren stoppen rondom hun 14e met sporten. Ik wil juist deze groepen in beweging krijgen en ervoor zorgen dat zij op een laagdrempelige manier kunnen sporten.”

Veilig sporten
Bij veilig sporten denkt u misschien aan scheenbeschermers en bitjes, maar wethouder Kukenheim bedoelt iets anders. Sport in Amsterdam kan nog toleranter en veiliger zodat elke Amsterdammer zich welkom voelt. Ongeacht je afkomst, cultuur of op wie je verliefd bent. De gemeente gaat de pedagogische kwaliteit van trainers en instructeurs verbeteren en programma’s en trainingen organiseren om ongewenst gedrag tegen te gaan. Duo-raadslid Sport Rob Hofland: “Iedereen moet zich op z’n gemak voelen tijdens het sporten. Dat is juist is de kracht van sport, dat je gelijk bent op het veld. Mooi dat dit plan hier extra aandacht aan besteed.”

Sporten in elk gebied
Hoewel maar liefst 70% van de Amsterdammers tussen de 5 en 80 jaar wekelijks sport, is eer ook een groot aantal Amsterdammers die niet of nauwelijks sporten. Met name in Noord, Zuidoost en Nieuw-West sporten Amsterdammers minder. Daar gaat wethouder Kukenheim met dit plan wat aan doen door juist in die gebieden om tafel te gaan bewoners en sportaanbieders. Indien nodig zullen er dan accommodaties worden ontwikkeld en worden sportaanbieders ondersteund bij het openen van nieuwe vestigingen daar waar er weinig wordt gesport. Hofland: “Sporten nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is zonde want het is en leuk en gezond om wekelijks te sporten.”

Urban Sports
Met dit plan hoopt Simone Kukenheim ook de jongeren die nu vaak stoppen met sporten te bereiken. Deze jongeren gaan op zoek naar een andere vorm dan klassiek via een vereniging en ook daarin voorziet dit plan. Bijvoorbeeld door een betere infrastructuur rondom straatvoetbal, skaten, BMX of basketbal op pleintjes te organiseren.