Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 4 juli 2018

D66: Voer spoeddebat over lerarentekort

Voor bijna achtduizend kinderen in Amsterdam wordt dit misschien de langste zomervakantie ooit. Zij hebben namelijk geen (vaste) leraar die op hen wacht als het schooljaar weer begint. Het lerarentekort in Amsterdam is zo hoog opgelopen dat er meer dan driehonderd vacatures zijn. Reden voor D66 om een spoeddebat te voeren. Woordvoerder onderwijs Dehlia Timman: “Er wordt enorm hard gewerkt om het tekort in te dammen. Maar zo lang het nog niet gelukt is om voor iedere klas een leraar te zetten moet dit onderwerp hoog op de politieke agenda blijven staan.”

Uitzendbureaus

Het Parool berichtte 4 juli 2018 over het tekort aan leraren op basisscholen. Directeuren staan momenteel zelf voor de klas, en proberen daarnaast het tekort  op te lossen via uitzendbureaus. Maar deze bureaus vragen vaak hoge tarieven, en dat is geld dat vervolgens niet aan onderwijs wordt besteed. Timman: “Het lerarentekort is echt problematisch. Alle Amsterdamse kinderen horen een leraar te hebben. Daarnaast hoort het geld dat wij aan onderwijs uitgeven in de klas terecht te komen, niet bij uitzendbureaus.”

Extra’s

De gemeente kampt al langer met dit probleem en heeft verschillende maatregelen getroffen om leraren naar Amsterdam te trekken: door bonussen te geven aan bijna afgestudeerden, woningen voor leraren te reserveren, extra steun te geven aan zij-instromers en een hogere reiskostenvergoeding. Helaas heeft dat nog niet het gewenste effect. Timman: “Er is een schrikbarend groot tekort aan leraren. Ik wil er zeker van zijn dat de wethouder hier bovenop zit.”