Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 oktober 2020

D66 wil duurzame oplossingen voor het hitteprobleem in de zomer

D66 wil duurzame oplossingen voor het hitteprobleem in de zomer. Raadslid Dehlia Timman: ‘‘Er moeten koelscenario’s komen waarin serieuze oplossingen geboden worden om de almaar groeiende vraag naar verkoeling in de zomer op een duurzame wijze op te vangen. Nu zijn elk jaar de energievretende airco’s niet aan te slepen’’. Haar voorstel om deze scenario’s uit te werken is aangenomen in de gemeenteraad.

Iedere Amsterdammer heeft het wel gemerkt, de zomers worden in Nederland steeds warmer. Om adequaat in te spelen op de stijgende vraag naar verkoeling in tijden van hittegolven wil D66 dat er koelscenario’s uitgewerkt gaan worden. Huizen zijn in Nederland helemaal niet gebouwd op de extreme warmte van afgelopen zomers. Raadslid Timman is daarom van mening dat het belangrijk is om verschillende duurzame koelscenario’s uit te werken.

Het probleem in Amsterdam is groter dan op het platteland. Door de dichte bebouwing, veel verkeer, weinig groen, ontstaan er zogeheten hitte-eilanden. Deze zorgen ervoor dat op zomerdagen en vooral nachten het makkelijk 5 graden warmer is dan op het platteland. Het wordt steeds warmer maar de huidige infrastructuur van Amsterdam is hier nooit op gebouwd. Amsterdammers bewapenen zich tegen de hitte door massaal airco’s aan te schaffen. Elke zomer zijn die airco’s niet aan te slepen en kampen winkels en installateurs met leveringsproblemen. Daarbij leiden airco’s bovendien tot veel extra CO2-uitstoot.

Wereldwijd zijn airco’s een van de factoren die leiden tot een sterkte stijging van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Nu al is airconditioning verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Dit percentage gaat alleen maar stijgen. In 2050 zal airconditioning, op de industriesector na, de sterkte stijger in elektriciteitsverbruik zijn. Kortom airconditioning is geen duurzame oplossing.

Raadslid Timman wil dat er in de Transitievisie warmte, naast het beter isoleren van huizen en het terugbrengen van het aardgasverbruik, ook adequaat nagedacht wordt over Amsterdam klimaatbestendiger te maken. Zo kan door aanpassingen in de infrastructuur en woningen de stad op een natuurlijke manier worden gekoeld.

Afgelopen raadsvergadering heeft D66 een voorstel gedaan om koelscenario’s op te nemen in de transitievisie Warmte. Dit is met een meerderheid aangenomen door de gemeenteraad.