Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 september 2020

D66 wil studenten helpen aan een rustige studieplek tijdens lockdown

D66 wil studenten helpen aan een rustige studieplek. Ilana Rooderkerk deed vandaag het voorstel om te onderzoeken of leegstaande kantoren van de gemeente en openbare gebouwen ingezet kunnen worden om studenten die niet goed thuis kunnen studeren aan een rustige studieplek te helpen. In het debat over Covid 19 in de Amsterdamse gemeenteraad zegde burgemeester Halsema toe hiermee aan de slag te gaan.

De coronamaatregelen zijn voor iedereen in Amsterdam een last om te dragen, maar voor sommigen is de ruimte thuis wel heel beperkt. Studenten wonen vaak met veel huisgenoten op een klein oppervlak, zie dan nog maar geconcentreerd te studeren. Veel studenten ervaren meer stress en onzekerheid door de coronamaatregelen. Rooderkerk: “Ik maak me zorgen over de jongeren in onze stad. Dit is een hele rare tijd om te studeren, studenten krijgen ontzettend veel belemmeringen voor hun kiezen. Ik vind het belangrijk dat studenten in rust kunnen studeren. Als er ruimtes leeg staan en jongeren kunnen er veilig gebruik van maken, geef ze dan de ruimte”.

Daarbij kunnen studenten in Amsterdam met de fiets naar de leegstaande kantoren, terwijl een groot deel van de mensen die er anders zitten met het OV van buiten Amsterdam komt. Thuiswerken moet de drukte in het OV verlagen en contact met andere mensen verminderen. Rooderkerk: “Studenten in Amsterdam kunnen op de fiets komen, en alleen in een kamer zitten in plaats van studeren in een klein en vol studentenhuis.”.