Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 december 2019

De Balie hoort thuis in A-Bis

CDA en D66 Amsterdam hebben er via een amendement voor gezorgd dat debatcentrum De Balie in de Amsterdamse Basisinfrastructuur (A-Bis) wordt opgenomen. In het Kunstenplan dat wethouder Meliani vandaag besprak, kwam De Balie niet terug maar een initiatief vanuit de raad ingebracht door Diederik Boomsma (CDA), heeft dat gecorrigeerd. Marijn Bosman: “De Balie is een uniek Amsterdams centrum met sprekers en producties die je nergens anders in de stad ziet. Zij verdienen een vaste plek in de kopgroep van kunstinstellingen in Amsterdam.”

De Balie
Door De Balie te laten opnemen in de lijst met instellingen op naam zijn zij voor de komende vier jaar gegarandeerd van subsidie vanuit de gemeente. De Balie verdient die plek vanwege de unieke programmering die zij jaar in jaar uit hebben. Door gasten uit te nodigen die nergens anders in Amsterdam een podium hebben, hebben zij hun plek in de A-Bis verdiend. Boomsma: “De Balie organiseert in samenwerking met Amsterdamse partners debatten en lezingen met controversiële sprekers vanuit de hele wereld. Sprekers die je nergens anders in Amsterdam ziet of hoort. Daarom horen zij op die plek.”

A-Bis
De Amsterdamse Basisinfrastructuur is een subsidiestelsel voor de Amsterdamse kunst- en cultuursector. Een aantal instellingen hoort daarbij omdat die een kenmerkende en cruciale rol speelt in de Amsterdamse kunst- en cultuursector. Zij zitten ‘op naam’ in de A-Bis, denk aan Paradiso, het Stedelijk Museum en het Concertgebouworkest. Door de inzet van D66 hoort De Balie daar nu ook bij. Bosman: “De instellingen die op naam in de A-Bis zitten, zijn echt de topinstellingen van Amsterdam met een uniek karakter. Wat mij betreft hoort De Balie daarbij en ik ben blij dat ons voorstel daarom is aangenomen.”