Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 december 2019

De Balie hoort thuis in A-bis

CDA en D66 Amsterdam hebben via een amendement ervoor gezorgd dat debatcentrum de Balie in de lijst met Amsterdamse basisinfrastructuur (A-bis) op laten nemen. In het Kunstenplan wat wethouder Meliani vandaag bespreekt kwam de Balie niet terug, maar een initiatief vanuit de raad, ingebracht door Diederik Boomsma, heeft dat gecorrigeerd (CDA). Marijn Bosman: “De Balie is een uniek Amsterdams centrum met sprekers en producties die je nergens anders in de stad ziet. Zij verdienen een vaste plek in de kopgroep van kunstinstellingen van Amsterdam.”

De Balie
Door de Balie op te laten nemen in de lijst met instellingen op naam zijn zij gegarandeerd van subsidie vanuit de gemeente voor de komende vier jaar. De Balie verdient die plek vanwege de unieke programmering die zij jaar in jaar uit hebben. Door gasten uit te nodigen die nergens anders in Amsterdam een podium hebben, hebben zij hun plek in de lijst verdiend. Boomsma: “De Balie organiseert in samenwerking met Amsterdamse partners debatten en lezingen met controversiële sprekers vanuit de hele wereld. Sprekers die je nergens anders in Amsterdam ziet of hoort. Daarom horen zij op die plek.”

A-bis
De Amsterdamse Basisinfrastructuur is een subsidiestelsel, van de Amsterdamse kunst en cultuur infrastructuur. Een aantal instellingen hoort daarbij omdat zij een kenmerkende en cruciale rol spelen in de Amsterdamse kunst en cultuursector. Zij zitten ‘op naam’ in die A-bis, denk aan de Paradiso, het Stedelijk Museum en het Concertgebouworkest. Door de inzet van D66 hoort de Balie daar nu ook bij. Bosman: “De instellingen die op naam in de A-bis zitten zijn echt de topinstellingen van Amsterdam met een uniek karakter. Wat mij betreft hoort de Balie daarbij en ik ben blij dat ons voorstel daarom is aangenomen.”