Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 2 november 2018

Grip op de grachten         

Amsterdam vanaf het water is een van de mooiste ervaringen die een mens kan meemaken. Dat de toeristen voor een boottour in de rij staan is dan ook geen wonder. Voor D66 is het echter een doorn in het oog dat dit steeds vaker gepaard gaat met ‘’all you can drink’’ concepten. Daarnaast zijn de reclame-uitingen van rederijen, met name rondom openbare steigers, steeds vaker al te zichtbaar. D66-raadslid Jan-Bert Vroege roept het stadsbestuur op in te grijpen om de grip terug te krijgen op het water. “Als je voor het eerst door de Amsterdamse grachten glijdt, kom je vanzelf in een roes, daar heb je geen tien bier bij nodig. De schreeuwerige reclameborden ontsieren daarnaast de openbare ruimte en daarmee juist de omgeving waar ze hun brood mee verdienen.”

Regels op het water
De horeca op wal mogen ook geen drank weggeven bij aanbiedingen of deals en de grachten zouden daar wat D66 geen uitzondering op moeten zijn. Vroege: ‘’Diverse horecabepalingen – onder andere die bedoeld om alcoholmisbruik tegen te gaan – gelden niet op het water. Maar dat betekent niet dat op het water alles maar moet kunnen en mogen. Prima als iemand een drankje aangeboden krijgt tijdens een uurtje varen. Maar met de all you can drink concepten lijkt het vooral op drinken en je krijgt er een uurtje varen bij. Dat vind ik ongewenst.’’ De maatregelen die Vroege voorstelt komen voort uit de ambitie die afgesproken is in het coalititeakkoord.

Openbare steigers
Rondvaartrederijen maken gebruik van openbare steigers voor het op en afstappen van hun passagiers. Op die plekken is het niet toegestaan om actief klanten te werven door proppers, maar er wordt wel op allerlei andere manieren reclame gemaakt. Denk dan aan op auto’s rondom de steigers en reclameborden op de boten zelf. “Het is geen gezicht als er rondom een openbare steiger allemaal reclame wordt gemaakt voor boottochten van bedrijven. Daar zijn openbare steigers niet voor bedoeld en daar zitten Amsterdammers niet op te wachten. Toeristen vinden de rederijen echt vanzelf wel. Daar zijn de grachten mooi genoeg voor!”