Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 19 januari 2011

Grondrechten voor taxipassagiers Amsterdam

Als je in New York of Toronto in een taxi stapt weet je waar je als consument aan toe bent: de beide steden hebben ‘grondrechten’ vastgesteld waar taxipassagiers op kan rekenen. D66 Amsterdam introduceert nu een lijst met grondrechten waar de taxibranche zich aan moet houden in de hoofdstad. Met de nieuwe taxiwet die bij de Tweede Kamer ligt kunnen gemeenten dat medio 2011 gaan afdwingen in kwaliteitseisen voor taxi’s.

“Het accepteren van iedere rit , het rijden van de snelste route, een schone en hele taxi, een chauffeur die Nederlands spreekt en de weg kent zouden logischerwijs onderdeel van de grondrechten moeten zijn.  Ook de verplichting tot het bijvoorbeeld meenemen van een blindengeleidehond en een lawaaivrije trip, niet de radio op 10 kunnen op de lijst ”, aldus D66-raadslid Jan Paternotte.

Het lijstje met de tien grondrechten voor passagiers zou naar New Yorks voorbeeld op de voorruit en achterkant van de bijrijdersstoel kunnen worden gemonteerd.

Amsterdam krijgt halverwege 2011 net als zes andere gemeenten in het land met de komst van de nieuwe taxiwet meer grip op de taximarkt. Taxichauffeurs moeten zich aansluiten bij een zogeheten TTO (Toegelaten Taxi Organisatie). Dit zou veel problemen met straattaxi’s kunnen oplossen, omdat taxichauffeurs die meerdere keren in de fout gaan uit de TTO kunnen worden gezet en daarmee het recht als straattaxi in de stad verliezen. Voor het oprichten van een TTO moet er onder andere worden voldaan aan kwaliteitseisen die door de gemeente worden gesteld.

Ook moet duidelijk zijn wat een klant moet doen bij klachten. Er bestaat al een landelijk klachtenmeldpunt taxi, waar een klachtenformulier kan worden ingevuld. D66 wil dat graag behouden en uitbreiden. Het taxinummer en een telefoonnummer met sms mogelijkheid voor klachten moeten duidelijk zichtbaar in iedere taxi in Amsterdam. Wat D66 betreft kan dit onderaan het lijstje met grondrechten.