Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 24 oktober 2013

Handelsverdrag EU-VS biedt gouden kans voor Amsterdam

Dit opinieartikel verscheen vandaag in Het Parool. 

Tijdens het dieptepunt van de financiële crisis vierden Amsterdam en New York de 400 jaar oude historische banden. Vijf jaar na dato is er wellicht reden tot een echt feestje. Op dit moment onderhandelen de EU en de Verenigde Staten over een breed handelsverdrag. Het verdrag biedt veel economische kansen voor Amsterdam. De hoofdstad moet het dan ook met beide handen aangrijpen, betogen D66’ers Jan Paternotte en Marietje Schaake.

Met lyrische recensies in de Amerikaanse pers over het nieuwe Rijks en kort daarvoor het Stedelijk is onze hoofdstad weer hot in de Verenigde Staten. Het aantal toeristen neemt ieder jaar toe. Welke dag je op booking. com ook kijkt, alles zit propvol. Het internationale dance evenement ADE (Amsterdam Dance Event)  is ieder jaar in recordtijd uitverkocht en de line-up kan bijna niet beter.

Hoewel het toerisme van groot belang is voor de Amsterdamse economie ligt de potentie ook bij het zaken doen. Sinds ’s werelds eerste aandelenbeurs hier opende is financiële dienstverlening een belangrijke bron van inkomsten. Zie de Zuidas. Door een combinatie van een gunstig belastingklimaat en centrale ligging zitten hier ruim 2200 buitenlandse bedrijven, waarvan 416 hoofdkantoren en waar 19% van de Amsterdamse beroepsbevolking werkt.

Het belangrijkste onderdeel van het trans-Atlantisch handelsverdrag is het wegnemen van de zogeheten non-tarifaire barrières. Dat wil zeggen dat Europa en de VS werken aan gezamenlijke standaarden, kwaliteitseisen en keurmerken. Het gaat er om dat we tot gedeelde processen en regels komen met een hoge standaard. Hoe minder belemmeringen, hoe meer handel. Helemaal voor een handelsstad als Amsterdam. Dat zorgt voor meer economische groei en leidt tot nieuwe banen, zonder publieke investeringen.

De Amsterdamse economie kent veel bedrijven die last ondervinden van conflicterende eisen en administratieve rompslomp. Naast de groeiende biochemische, telecom- en high-techindustrie zijn dat juist ook het midden- en klein bedrijf en jonge technologische start-ups. Allemaal moeten zij nu nog aan totaal andere eisen voldoen voor export naar de VS als voor Europese consumptie. Die lastige situatie kan met het handelsverdrag verleden tijd zijn. Amsterdam zal ook indirect profiteren van groeiende trans-Atlantische handelsstromen waar zowel de haven als Schiphol een faciliterende rol bij spelen.

De onderhandelingen verlopen officieel achter gesloten deuren, maar in een digitale wereld zijn weinig onderhandelingsdocumenten echt geheim. We weten daardoor dat het handelsverdrag een sterk akkoord kan worden, maar ook nog kan worden afgezwakt tot vrijblijvende uitgangspunten. Het belang voor onze internationaal verbonden stad is groot, dus Amsterdam moet van zich laten horen. In 2012 heeft de gemeente Amsterdam een officiële Europastrategie vastgesteld, en daarin is als doel opgenomen dat Amsterdam richting Brussel optrekt samen met andere Europese steden.

Dit is het moment om van mooie woorden daden te maken: door leiding te geven aan een coalitie van grote steden die over deelbelangen heen kunnen springen en druk kunnen zetten op Brussel. Bovendien kan Amsterdam zelf alvast een voorschot nemen op het handelsverdrag: door ondernemers te stimuleren om te kijken naar nieuwe investeringen in de VS, en de Amsterdamse contacten in te zetten voor nieuwe handelscontacten. Van Europese vrijhandel naar trans-Atlantische vrijhandel is voor Amsterdam een gouden kans. Tijd voor een stuk Amsterdamse vastberadenheid.

Marietje Schaake is D66 Europarlementariër en kandidaat-lijsttrekker D66 voor de Europese verkiezingen. Schaake is namens de Europese fractie van liberalen en democraten verantwoordelijk voor de onderhandelingen over het EU-VS handelsverdrag. Jan Paternotte is D66 fractievoorzitter in Amsterdam en D66 lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.