Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 15 oktober 2020

In gesprek met: Kurano Bigiman

Kurano Bigiman (35 jaar) is docent klassieke talen aan het Vossius gymnasium en het Ir. Lely Lyceum in Zuidoost. Hij is een geboren en getogen Amsterdammer en wij gingen met hem in gesprek over zijn keuze om in Zuidoost betrokken te zijn bij het oprichten van het eerste gymnasium onderwijs in het stadsdeel!

 

Waar ben je opgegroeid en waar heb je zelf op school gezeten?
Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer uit de Watergraafsmeer. Ik heb zelf op het Vossius gymnasium gezeten en ik werk er nu. Dus je bent weer teruggegaan naar je oude middelbare school? Haha ja, nou eigenlijk ben ik nooit echt weggeweest. Tijdens mijn studie klassieke talen, Europese studies en nieuw Grieks heb ik altijd een bijbaan op het Vossius gehad. Ik ben 1 jaar in Athene geweest voor klassieke talen dus toen was ik vanzelfsprekend niet op het Vossius te vinden maar daarna kwam ik weer terug en mocht ik als invaldocent nieuw Grieks geven en later klassieke talen en inmiddels geef ik er al 14 jaar les.

Wat maakt het dat je na je studie voor het onderwijs gekozen hebt?      
Eigenlijk heb ik mijn hele leven al voor de klas willen staan. Dat gevoel was er al heel vroeg. Ik kreeg voor Sinterklaas altijd krijtjes en een schoolbord om op te oefenen. Ik vond onderwijs zo leuk! Dat heb ik altijd al geweten.

Je geeft les op twee verschillende scholen. Hoe is dat zo ontstaan?
Vorig jaar is de samenwerking tussen het Vossius en het Lely tot stand gekomen. De nieuwe rector aldaar heeft hiervoor op het Vossius les gegeven en wilde graag op het Lely een gymnasium afdeling opbouwen. Dit sprak mij aan. Ik had al vaker met verbazing naar de Amsterdamse scholenverdeling gekeken en nooit begrepen waarom er in heel Zuidoost geen gymnasium onderwijs gegeven werd. Hoe kan dat nou! In elk stadsdeel in Amsterdam kunnen kinderen naar een gymnasium behalve in Zuidoost! Waarom denk je dat er geen gymnasium onderwijs in Zuidoost was? Tja… er werd gezegd dat er geen vraag naar was in het stadsdeel, maar ik denk dat het juist andersom ligt. Omdat er geen aanbod van gymnasium onderwijs was kwam er ook geen stroom met vraag opgang. Het was een blinde vlek. Dat viel me altijd al op en toen gaf Jeroen (red: Rector van het Lely) de kans om mee te denken. Ik mocht een masterclass organiseren voor groep 8. Ik had eigenlijk maar weinig tijd maar ik raakte steeds meer betrokken bij het project en inmiddels mag ik op allebei de scholen lesgeven!

Merk je verschil tussen de twee scholen?
Nee eigenlijk niet. Ik begin altijd op het nulpunt. Ik ga er van uit dat niemand van huis uit voorkennis heeft over klassieke talen. En op beide scholen ontwikkelen de leerlingen zich goed vanaf dat startpunt. We hebben nu het derde jaar aan leerlingen en de aantallen blijven stijgen op het Lely!

Er zijn mensen die het bezwaarlijk vinden dat er categorale gymnasia zijn, wat vind jij daarvan?
Ik ben altijd heel erg van de instelling, laten we het proberen! Lukt het je nu nog even niet dan is dat helemaal niet erg. Dit gaat beter op een scholengemeenschap. Je kan daar hoog inzetten voor een kind en als het écht niet gaat dan kun je de klassieke talen laten vallen en doorgaan op het VWO. Dit is helaas niet mogelijk op een categoraal gymnasium. Daar moet je meteen van school af als je het net niet redt. Dit kan een drive zijn om harder je best te doen, maar een school verlaten kan ook erg ingrijpend zijn voor een kind. Denk je dat het voor sommige kinderen beter is om op een scholengemeenschap te zitten of een categoraal gymnasium? Het is afhankelijk van de leerling wat hem of haar beter past. Ik vind dat beide soorten scholen moeten bestaan. Het categoraal is niet zo’n probleem als we zittenblijven of afstromen niet erg vinden als maatschappij. Sommige kinderen komen tot het besef dat het niet lukt met klassieke talen en soms is de school ook niet wat je er van verwacht. Ik denk dat de maatschappij en onderwijsinspectie blijven zitten en afzakken te veel als negatieve markers ziet, terwijl ik niet vind dat kinderen afgestraft worden. Het is niet erg om iets geprobeerd te hebben om later te zien dat het niet lukte. Misschien komt het later. Voor ieder leerling apart is het een overweging, beide smaken moeten bestaan. Leerlingen trekken elkaar ook omhoog op een categoraal. Hier is het  zo leuk hier wil je blijven. Voor andere leerlingen is het goed om juist de keuze van afzakken te hebben.

Wat is jouw toekomstvisie op het onderwijs?
Eigenlijk in het verlengde van wat ik hiervoor zei; alle leerlingen de kans geven om op hun eigen tempo het onderwerp te doorlopen. Oog en respect ervoor hebben dat kinderen in de levensfase van de puberteit met veel veranderingen te maken hebben. Hun wereld verandert snel, nu ook nog de corona crisis. Laten we als school iets zijn dat er altijd al was en er nu is en nog voor jaren bestaat, laat onderwijs als een anker voor kinderen zijn. Een plek waar ze zich thuis voelen en veilig voelen. Dat het niet erg is als een kind een laatbloeier is. Krijg je havo-vwo advies dan ga je naar het vwo. We leggen de lat hoog en helpen ze zoveel als we kunnen. Lukt het dan niet dan is dat helemaal niet erg en kunnen we met een gerust hart zeggen; we hebben het geprobeerd.

Wat denk je dat de politiek kan doen om het onderwijs in Amsterdam te verbeteren?
Het onderwijs van middelbare scholen heeft een regiofunctie. Die functie moeten ze vast blijven houden en laten uitoefenen. Voor de basisschool is een lokale functie begrijpelijk, die hebben een sterke buurtfunctie en kinderen moeten niet te ver naar school reizen. Maar als ze puber worden hebben ze behoefte aan een grotere en bredere wereld. En middelbare scholen voorzien daar goed in en niet alleen voor Amsterdammers.

Heb je gehoord dat er nog een school in Zuidoost bij komt?
Ja zeker! Het staat nog niet vast, maar mocht hier ook een gymnasium opleiding komen dan juich ik dat toe. Er werd altijd gezegd; de schooladviezen in Zuidoost zijn er niet naar om gymnasium onderwijs te hebben. Er is geen vraag. Nu het aanbod aan gymnasium onderwijs er is loopt de vraag op en blijft elk jaar stijgen! Dat is goed voor Zuidoost en voor heel Amsterdam.