Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 24 augustus 2019

In Memoriam: Hans Onno van den Berg (1947-2019)

Hans Onno van den Berg is op 14 augustus, na een periode van ziekte, in het bijzijn van zijn vriendin en kinderen op 71-jarige leeftijd overleden. Hans Onno was bestuurslid van D66 Amsterdam – penningmeester en later vicevoorzitter Politiek – van 1998 tot 2002.

Hans Onno heeft zowel als vrijwilliger als in zijn professionele leven, veel betekend voor onder meer de kunst- en cultuursector, het bedrijfsleven en de stad Amsterdam. Hij was naast zelfstandig adviseur, directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Werkgeversvereniging Nederlandse Podia (WNP) en de Stichting Promotie Theater- en Concertbezoek, en bekleedde diverse bestuursfuncties, onder andere bij MKB Amsterdam en Stichting Concertzender, en hij was voorzitter Amsterdam Gastvrij (de vereniging van particuliere verhuurders).

Udo Kock, bestuursgenoot van Hans Onno: “In mijn tijd als penningmeester in het Amsterdamse D66-bestuur, was Hans Onno vicevoorzitter politiek. Zijn eigenwijsheid, gezelligheid en bevlogenheid hielden echter niet op bij zijn inzet voor een doelmatige overheid. Ik herinner me hem als een echte maatschappelijke duizendpoot met een liefde voor de kunsten. Hij zal gemist worden.”

Guido Frankfurther, raadslid voor D66 in de tijd dat Hans Onno bestuurslid was: “Ik heb Hans Onno leren kennen als vicevoorzitter Politiek van de afdeling D66 Amsterdam. Hij zat de fractievergaderingen van D66 voor en leidde talloze debatten. Hij introduceerde de functioneringsgesprekken met de gemeenteraadsleden van D66, iets wat voordien ondenkbaar geweest zou zijn. Halfgoden hoeven immers geen verantwoording af te leggen, anders dan alleen aan de kiezers. Maar hij zette door. Mij leerde hij (ik was toen gemeenteraadslid) bijvoorbeeld dat ik al mijn leuke verkeersplannen en -ideeën onder één ‘paraplu’ moest onderbrengen. In dit geval ‘een betere bereikbaarheid van Amsterdam’. Tot op de dag van vandaag heb ik plezier van zijn feedback.”

De afscheidsbijeenkomst is maandag 26 augustus om 13:15 uur in De Duif aan de Prinsengracht.