Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 24 februari 2021

In Memoriam: Rick ten Have

Afgelopen maandag heeft ons het droevige nieuws bereikt dat Rick ten Have op 72-jarige leeftijd is overleden. Rick heeft namens D66 in vele rollen deel uitgemaakt van het stadsbestuur. Hij was onder andere lijsttrekker, wethouder en loco-burgemeester. Hij was een zuivere, integere en authentieke politicus. Hij had een hekel aan stilstaande klokken.

Direct na zijn studie begon Rick als jurist economieles te geven aan het Stedelijk Gymnasium in Haarlem, de school die vele Amsterdamse gemeenteraadsleden heeft voortgebracht. In 1978 kwam hij in de gemeenteraad samen met Ernst Bakker. Gerrit Jan Wolffensperger werd wethouder. Het was een roerige tijd met de opkomende kraakbeweging en de start van de stadsvernieuwing.

Zijn baan als leraar combineerde hij heel efficiënt met het raadswerk. Niemand kon hem verslaan op zijn dossierkennis. Tegelijk was hij jonge vader, en die verantwoordelijkheid droeg hij letterlijk mee naar het stadhuis. Zijn oudste dochter heeft menige vergadering vanuit de kinderwagen meegemaakt.

De manier waarop de fractie in die periode politiek bedreef, leidde regelmatig tot scheve ogen bij de gevestigde partijen. Toen hij fractievoorzitter was moest Rick niks hebben van vooraf dichtgetimmerde afspraken. Het coalitieakkoord was weliswaar heilig – hij had het altijd bij zich, net als het Reglement van orde – maar voor andere zaken was hij groot voorstander van vrijheid, zolang het maar netjes ging.

Dat veranderde niet toen hij twee raadsperiodes later acht jaar wethouder was. Elke uitslag accepteerde hij zolang die maar democratisch en procedureel juist tot stand was gekomen. Op en top democraat en daarom schikte hij zich ook in elke rol die hij daarna voor D66 op zich nam.

Op ijdelheid was hij niet te betrappen. Ja, hij was zeer gehecht aan zijn strikjes en trots op zijn speciale pijpenkoffer, maar de rest was voor hem niet belangrijk.

Zijn achtergrond in het onderwijs bleef hij trouw. Hoeveel raadsleden heeft hij niet als leermeester met zijn principes opgevoed.

De klok staat stil.

Hier lees je het interview met Rick ten Have uit het boek ‘Lastig en Levendig. 50 jaar D66 Amsterdam’.