Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 27 januari 2021

Koppel studenten aan leerlingen met achterstand

Er zijn veel studenten die door corona maatregelen geen bijbaan meer hebben. Ook zijn er veel leerlingen in het basisonderwijs met een leerachterstand. D66 dient een voorstel in om hen aan elkaar te koppelen.  ‘‘Met dit voorstel help je drie groepen. Kinderen met een leerachterstand door het thuiszitten krijgen hulp, studenten zonder werk worden aan een bijbaan geholpen en de overbelaste docenten krijgen hulptroepen in het thuisonderwijs.’’ Aldus raadslid Ilana Rooderkerk.

Leerlingen met achterstand door corona
Bijna alle leerlingen in het basisonderwijs hebben een achterstand opgelopen door het thuisonderwijs dat door de coronamaatregelen online verloopt. Dit blijkt uit ‘De Staat van het Amsterdams primair onderwijs 2020’.[1] Dit is een onderzoek naar de kwaliteit van het Amsterdamse basisonderwijs in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse basisscholen. ‘‘Het merendeel van de kinderen heeft een leerachterstand. Het is belangrijk dat we de kwetsbaarste leerlingen in kaart brengen en die als eerste bijlessen geven,’’ aldus raadslid Ilana Rooderkerk.

Overbelaste docenten
Docenten ervaren al geruime tijd een hoge werkdruk. Door de coronamaatregelen is daar nog een extra uitdaging bijgekomen. Het lesgeven op afstand via de computer is niet ideaal en vormt een extra uitdaging voor docenten om leerlingen te helpen. Raadslid Ilana Rooderkerk: ‘‘Veel kinderen hebben wat extra aandacht nodig maar dat is op afstand erg lastig te bieden voor een docent die al overbelast is. Extra hulp van studenten in de vorm van bijles zou een welkome verlichting zijn.’’

Studenten zonder bijbaan
Onder studenten heeft de coronacrisis veel bijbanen doen verdampen. Studenten werken vaak naast hun studie in de horeca, retail of ander tijdelijk werk. Hier zijn veel ontslagen gevallen en talloze studenten zitten thuis zonder bijbaan terwijl hun huren en collegegeld doorlopen. Nu kunnen studenten een welkome hulp zijn bij het terugdringen van achterstanden in het basisonderwijs. Zij kunnen betaald worden uit de middelen die door het kabinet beschikbaar gesteld zijn om jongeren perspectief te bieden in coronatijd. ‘‘Met dit voorstel worden de leerlingen geholpen, de docenten verlicht en krijgt de student weer een bijbaantje. Dit zal in samenwerking met schoolbesturen, onderwijsinstellingen en bijlesorganisaties verlopen,’’ aldus raadslid Ilana Rooderkerk.

 

[1] SamenvattingDeStaatvanhetAmsterdamseprimaironderwijs2020.pdf (bboamsterdam.nl)