Steun ons en help Nederland vooruit

Alexander Hammelburg

Financiën, Economische Zaken, Sekswerkers, Drugs, Wonen en Bouwen

38 jaar

Amsterdam

Mijn naam is Alexander Hammelburg. Ik heb aan de Universiteit van Amsterdam politicologie gestudeerd en gedoceerd. Daarnaast volgde ik een studie Arabisch en heb ik me gespecialiseerd in mensenrechten en de politiek van het Midden-Oosten. Na vele omzwervingen, van Egypte tot Syrië, ben ik nu werkzaam voor COC Nederland en ondersteun ik wereldwijd organisaties die zich inzetten voor de rechten van lesbiennes, homo- en biseksuelen, trans en intersekse personen. Dat doe ik vooral bij de Verenigde Naties.

De afgelopen jaren heb ik me als Bestuurscommissielid Centrum ingezet voor een stad in balans. Door de toenemende drukte en afnemende buurtcohesie zien we dat bewoners zich minder thuis gaan voelen. Een leuk en divers winkelaanbod staat onder druk. Om het tij te keren en het centrum leefbaar en aangenaam te houden, hebben we hard gewerkt aan betere schoonmaak en meer handhaving. Om de sociale cohesie te versterken, krijgen buurtinitiatieven nu de ruimte om projecten uit te voeren die verder bijdragen aan de leefbaarheid. Vaak zijn dit kleine groenprojecten. Groot groen missen we ook te veel in het centrum. Ik heb daarom samen met bewoners en ondernemers gewerkt aan het project om van het Weteringcircuit een park te maken.

Daarnaast heb ik goede ondernemers willen steunen door een aantal gekke regels aan te pakken. Terrasmeubels mochten vroeg in de ochtend niet naar buiten, terwijl het café al open was. Daardoor stonden meubels binnen in de weg; de barmedewerker moest later in de ochtend het terras opbouwen en tegelijkertijd de klanten bedienen.

Een terrasje pakken op een winteravond zat er ook niet in. Kleine winkels met een mengformule konden geen eten verkopen, omdat het “zichtbaar” zou zijn vanaf de straat. Dat maakt een mengformule in bijna alle kleine Amsterdamse winkels bij voorbaat onmogelijk.

Terrasruimte op brugvleugels werd bepaald door een voeg, de befaamde dilatatievoeg, aan de binnenkant van de brug. Enige relatie met de openbare ruimte was er niet. Zo kon het zijn dat het café aan de ene kant een terras mocht hebben, maar de overbuurman niet. Als bestuurscommissielid kon ik niet uitleggen wat een dilatatievoeg is en waarom al deze regels bestonden. Daar wilde ik wat aan doen en dat hebben we gedaan.

Regels moeten eerlijk en helder zijn. Goed ondernemerschap moet worden beloond, al was het alleen al omdat goed ondernemerschap het verschil kan maken voor de leefbaarheid in een buurt.

Met groot genoegen zet ik me nu in de Gemeenteraad in voor een maatschappij waar iedereen zich thuis voelt. Ik weet heel goed dat niet iedereen met gelijke kansen wordt geboren. Ik bouw graag verder aan een Amsterdam van diversiteit en respect, waar iedereen zichzelf kan zijn. Niet alleen vrij van discriminatie, maar ook met goede en gelijke kansen. Ik maak me daarom hard voor een Amsterdamse woningmarkt die voor iedereen toegankelijk is, goede en toegankelijke sportvoorzieningen en een Wallengebied waar iedereen zich prettig en veilig voelt.

Meer van Alexander Hammelburg