Steun ons en help Nederland vooruit

Reinier van Dantzig

Fractievoorzitter, Algemene Zaken, Openbare Orde & Veiligheid, Bouwen & Wonen, Financiën, Toerisme.

36 jaar

Amsterdam

Mijn naam is Reinier van Dantzig, een 35-jarige kroegbaas uit Amsterdam-Zuid. Ik ben onder andere de eigenaar van de Vondeltuin in het Vondelpark; een mooi groot terras, dat in de zomer als tuin dient voor al die Amsterdammers in de buurt.

Bij mij aan de bar luchten Amsterdammers hun hart over de mooie en minder mooie dingen van Amsterdam. Het zoeken van een geschikte woning is bijvoorbeeld voor velen een ramp. Steeds meer mensen willen hun hele leven Amsterdammer blijven, en dat begrijp ik maar al te goed. Iedereen wil in de stad blijven, zijn kinderen laten opgroeien in Amsterdam en genieten van de drukte die de stad te bieden heeft.

Helaas zit de woningmarkt in Amsterdam nog zo op slot dat het waarmaken van deze droom erg moeilijk is. Sociale woningen hebben een wachtlijst van 10 jaar, er zijn veel te weinig normale huurwoningen voor starters. De koopmarkt is ondertussen alweer zo overspannen geraakt dat de huizen bij opbod worden verkocht. De woningmarkt moet weer op gang gebracht worden door veel meer te bouwen dan voorheen. Dat zullen allereerst normale huurwoningen moeten zijn, zodat je voor je eerste huis niet jaren op een wachtlijst hoeft te staan.

Als ondernemer ben ik er al vaak tegenaan gelopen dat er veel te veel onduidelijke regels zijn, waar niemand – ondernemer, bewoner of gemeente – echt gelukkig van wordt. Een voorbeeld: Amsterdammers zijn wereldburgers, maar Amsterdam is nog lang geen wereldstad. ´s Nachts boodschappen doen is nagenoeg onmogelijk. Dit soort regeltjes wil ik veranderen, want ik geloof dat iedereen profiteert in een stad waar ondernemers de ruimte krijgen. De stad gonst dan van de energie, van de wens van haar inwoners om mooie dingen te bereiken. Dat is een stad waar ik graag onderdeel van wil zijn.

Ik ben woordvoerder Algemene Zaken, Openbare Orde & Veiligheid, Bouwen & Wonen, Financiën, Toerisme.

Meer van Reinier van Dantzig
De woningmarkt moet weer op gang gebracht worden door veel meer te bouwen.
- Reinier van Dantzig