Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 december 2019

Muziekensembles krijgen een plek in de basisinfrastructuur voor kunst en cultuur  

D66-raadslid Marijn Bosman heeft daarom een amendement ingediend dat ervoor zorgt dat muziek naast dans en theater onderdeel is van de basisinfrastructuur. Muziek is een van de meest belangrijke en toegankelijke kunstvormen in Amsterdam. Echter miste als functie in de Amsterdamse Basisinfrastructuur in het collegevoorstel dat vandaag in de gemeenteraad is behandeld. Bosman: “Amsterdam heeft muziekensembles van topniveau, van blazers en strijkers tot moderne muziek”.

Internationale allure
Amsterdamse muziekensembles presteren op hoog niveau. Maar om dat te blijven doen is het wel belangrijk om talent te kunnen vasthouden. Een plek in de A-Bis verzekert muziekensembles van financiële ondersteuning die niet afhankelijk is van projectsubsidies. Dat zorgt voor zekerheid. Bosman: “We moeten verder kijken dan het Concertgebouworkest en via structurele ondersteuning het talent dat op het hoogste wereldniveau presteert in verschillende genres behouden in de hoofdstad.”

Goed werkgeverschap
De Amsterdamse Basisinfrastructuur is een belangrijk onderdeel van de Amsterdamse kunst- en cultuursector. Specifieke instellingen worden daarin opgenomen wanneer zij een kenmerkende en cruciale rol spelen in de Amsterdamse kunst- en cultuursector. Daarnaast kunnen projectsubsidies worden aangevraagd. Bosman: “Een muziekensemble heeft toptalent in dienst en moet niet afhankelijk zijn van projectsubsidies.”