Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 14 december 2018

Paul Guldemond stopt als gemeenteraadslid

Beste democraten,

Na maar liefst negen jaar actieve politiek in Amsterdam stopt Paul Guldemond als gemeenteraadslid. Paul kiest ervoor om meer tijd vrij te maken voor zijn gezin. “Het is ontzettend eervol om mij als raadslid in te kunnen zetten voor de stad. Tegelijkertijd wil ik thuis ook meer aandacht geven aan mijn vrouw en twee kleine kinderen. Met daarnaast nog een baan bij een ministerie, lukt het niet meer de inzet te geven die Amsterdammers van mij mogen verwachten. Met pijn in het hart geef ik daarom mijn plek op in de Amsterdamse raad.”

Paul Guldemond is bijna een decennium actief geweest in de lokale politiek. Na vier jaar in de deelraad van Zuid, zat hij de laatste vijf jaar in de gemeenteraad. In die periode was hij financieel woordvoerder, vicefractievoorzitter en secondant in coalitieonderhandelingen. Onder andere door zijn financiële kennis en oog voor detail heeft Paul het debat over gemeentefinanciën aangescherpt en bijgedragen aan een gezonder huishoudboek voor Amsterdam. Reinier van Dantzig: “We gaan Paul enorm missen, er valt een steunpilaar weg uit de fractie. Met zijn kennis en kunde is hij in de fractie maar ook daarbuiten een enorm gewaardeerd raadslid.”

Paul heeft zich jarenlang ingezet voor een gezonde begroting van Amsterdam. Niet het meest zichtbare of dankbare werk dat een raadslid kan doen. Lang niet iedereen heeft namelijk een goed oog voor een houdbare schuldpositie, een gezonde weerstandsratio, mechanismen voor areaaluitbreiding en volledige nominale compensatie. Iemand die dat wel heeft is de wethouder Financiën, Udo Kock. “Paul is inhoudelijk en scherp. En heel prettig om mee te werken. Ik ga hem zeker missen. Met zijn kennis en ervaring is het een verlies voor de Amsterdamse politiek.”

Naast zijn werk aan de begroting ageerde Paul tegen het exorbitante beloningsbeleid van ING en haar investeringen in malafide palmolie-industrie. Op zijn initiatief stemde de raad ook in met voorstellen die ervoor zorgen dat de gemeentelijke communicatie zo veel mogelijk digitaal gaat én dat je binnenkort betalingen aan de gemeente via een app zoals Tikkie kan doen. Voorzitter D66 Amsterdam Elise Moeskops: “Negen jaar geleden is Paul politicus geworden voor onze partij. Sommigen van jullie zijn het vergeten, maar toen had D66 maar 3 zetels in de Tweede Kamer. Er dan instappen, dan heb je hart voor de zaak. Paul zich heeft bijna een decennium ingezet voor Amsterdam en onze partij. Paul enorm bedankt!”

Ilana Rooderkerk

Paul wordt vervangen door Ilana Rooderkerk voormalig actrice, oud-woordvoerder VU en afgestudeerd politicologe aan de UvA. Ilana was al vier jaar actief in de bestuurscommissie van West en is nu duo-raadslid in de gemeenteraad. Zij schreef onder andere (initiatief)voorstellen voor beter burgerschapsonderwijs op Amsterdamse scholen en bewonersfora. Rooderkerk: “Met mijn raadswerk wil ik Amsterdammers een stem geven. Van het Westerpark tot de Watergraafsmeer zet ik mij in voor een stad die luistert naar haar bewoners. Samen met ouders, leerlingen en leraren maak ik werk van gelijke kansen voor kinderen op school. Heb je ideeën hierover? Spreek mij vooral aan.”

Oud D66-raadslid Meltem Kaya heeft afgezien van het vervangen van Paul Guldemond. Meltem staat als eerste opvolger op de kieslijst, maar zij is onlangs begonnen als zelfstandig ondernemer en benoemd in de Raad van Toezicht van een Amsterdamse opvanginstelling. Meltem Kaya: “De leden van D66 hebben mij een mooie plek gegund op de kieslijst en met veel plezier heb ik me jaren ingezet voor de partij. Op dit moment komt de vraag voor mij niet op het juiste moment omdat ik net start aan nieuwe uitdagingen die niet te combineren zijn met het raadslidmaatschap. Ik blijf betrokken bij mijn stad maar op dit moment vanuit een andere rol”.

Portefeuilleverdeling

Naar aanleiding van het vertrek van Paul is opnieuw gekeken naar de verdeling van de portefeuilles van de raadsleden. Alexander Hammelburg gaat de portefeuille Financiën overnemen van Paul. Daarnaast zal er een verdere herverdeling plaatsvinden van de portefeuilles. Benieuwd welke portefeuilles de raadsleden precies hebben? Kijk dan op de site van D66 Amsterdam.

Naast deze herverdeling in de portefeuilles zijn Marijn Bosman en Alexander Hammelburg gekozen als vice-fractievoorzitters. Zij volgen daarmee Paul Guldemond en Mascha ten Bruggencate (stadsdeelvoorzitter Centrum) op.