Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 oktober 2019

Rookverbod zet nachtclubs op z’n kop

Rookruimtes zijn vanaf nu echt overal verboden, geen uitzonderingen meer. Dat is wat de Hoge Raad besloot. In bars en kroegen in Amsterdam mag al niet meer worden gerookt. Maar veel clubs hebben nog wel een aparte rookruimte, omdat je hier niet zomaar vrij in en uit kunt lopen. Als al die rokers gedwongen de club uit moeten tijdens een clubavond, hoe voorkom je dan overlast en garandeer je veiligheid?  D66-raadslid Marijn Bosman heeft daarom gisteren om opheldering gevraagd aan de burgemeester. Marijn Bosman: “Het is voor niemand fijn als er plotseling 30 man midden in de nacht buiten op straat staan te roken. Ik wil graag weten hoe de burgemeester naar dit besluit kijkt en hoe ze het gaat aanpakken. Dit is niet alleen een probleem van de horeca en barmannen.” 

Alleen nachtclubs hebben nog aparte rookruimtes
Er wonen vaak mensen rond nachtclubs en het straatbeeld in het oude centrum wordt dikwijls getekend door smalle en drukbezette trottoirs. Wanneer rookruimtes niet langer zijn toegestaan, worden rokers naar buiten gedwongen. Behalve de toename van geluidsoverlast voor omwonenden, bemoeilijkt een groep rokers op de stoep het handhaven van de openbare orde. Ook wordt het moeilijker voor beveiligers om alle in- en uitgaande rokers te controleren. Bosman: “D66 staat voor het rookverbod, maar we moeten er ook voor waken dat er geen problemen ontstaan met de veiligheid op straat en van clubgangers.’’

Reactie Halsema
“Ik voel wel met de horeca mee. Maar dit is opnieuw landelijke besluitvorming. De handhaving op aanwezigheid van rookruimtes begint vanaf 1 april volgend jaar.” Die handhaving ligt bij de Voedsel- en Warenautoriteit en Amsterdam heeft er daarom geen zeggenschap over. Daarom gaat de gemeente in gesprek met de horecabranche om naar een oplossing te kijken. Maar, de burgemeester geeft ook aan: “Ik kan u helaas niet tegemoet komen hierin.”