Steun ons en help Nederland vooruit

Festivals en Nachtleven

Festivals en andere evenementen horen bij Amsterdam. Het diverse, kwalitatieve festival- en evenementenaanbod is een internationale trekpleister en het levert veel banen, plezier en creativiteit op voor Amsterdammers. Amsterdam stelt hoge eisen aan festivals met betrekking tot veiligheid, milieu, duurzaamheid en het voorkomen van overlast. Echter, hoe meer regels er zijn, des te moeilijker het is voor jonge en nieuwe kunstenaars om tussen de gevestigde orde een plek te bemachtigen. Daarom wil D66 dat er minstens één broedplaats komt in de openbare ruimte voor talentontwikkeling en experimentele kunst. Natuurlijk willen we niet de veiligheid of milieuzorg omlaag brengen of voor meer overlast zorgen. Een intermediaire organisatie met rechtsvorm kan alles in goede banen leiden, programmeren en voorwaarden stellen welke organisatoren toegang hebben tot deze plek.

Het is ook belangrijk dat de organisatie van festivals in goede samenwerking verloopt met de buurt. D66 wil dat er een meerjarig locatieprofiel wordt opgesteld per park, plein of groengebied, in overleg met de lokale stadsdeelcommissies, buurtbewoners en deskundigen. Met een locatieprofiel kan bepaald worden of festivals in een bepaald park kunnen plaatsvinden, in welke periode en met een vastgesteld geluidsniveau. Deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld geluid en ecologie kunnen de feitelijke onderbouwing leveren voor locatieprofielen. Meerjarige vergunningen zijn voor festivals die goed zorgen voor het park en de omwonenden. Ook kan er zo in een vast punt voor duurzame stroom geïnvesteerd worden, in plaats van diesel uit tijdelijke generatoren. De bedoeling is een langetermijnrelatie op te bouwen met het park, het terrein en de buurtbewoners met als uitgangspunt: laat het park mooier achter dan toen je er in kwam.

Nachtleven

Amsterdam kent een veelzijdig nachtleven met clubs, dancefestivals en feesten voor iedere smaak. In de stad kun je elke dag, soms wel 24/7, terecht in een van de vele clubs en cafés die de stad rijk is. Dat is een verrijking voor Amsterdam en een podium dat voor artiesten moet blijven. Echter, het zorgt voor een aantal risico’s. Naast voorlichting over drugs moeten jongeren goede voorlichting krijgen over alcohol. Overmatig alcoholgebruik veroorzaakt veel ongelukken.

De afgelopen periode is voorgekomen dat horecazaken op last van de gemeente tijdelijk werden gesloten in verband met een dreiging, zoals het plaatsen van een handgranaat. In goed overleg met de branche moet dit sluitingsbeleid van de gemeente zo worden vormgegeven dat criminelen dit beleid niet kunnen misbruiken.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018