Steun ons en help Nederland vooruit

Toelatingsbeleid basisscholen

D66 wil dat alle Amsterdamse kinderen op de basisschool van hun voorkeur terecht kunnen komen. Voor D66 is het van belang dat het plaatsingsbeleid transparant en inzichtelijk is. Het centraal toelatingsbeleid zorgt ervoor dat alle kleuters op hetzelfde moment geplaatst worden.

Scholen met veel aanmeldingen moeten kunnen uitbreiden. In Amsterdam heerst een probleem van schaarste, met name op populaire scholen of schooltypen. Om dit probleem op te lossen wil D66 dat de gemeente in samenwerking met schoolbesturen het aanbod van scholen en klassen daar uitbreiden waar de vraag groter is dan dat er plekken zijn op de school. Dit kan ook door bijvoorbeeld het stichten van dependances.

D66 vindt het belangrijk gemengde scholen te stimuleren door middel van scholentours. Dit zijn georganiseerde tours langs alle scholen in de buurt, waar een groep ouders gezamenlijk langs kan gaan. Zo laat je ouders verder kijken dan het lijstje dat ze aanvankelijk in gedachten hadden. Het is een kans om vooroordelen over bepaalde scholen weg te nemen. Ook geeft het scholen gelijke kansen om zich te presenteren aan ouders van potentiële leerlingen.

 

Laatst gewijzigd op 22 november 2018