Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 7 oktober 2019

Toiletten stadsloketten Amsterdam opengesteld voor publiek

D66-raadslid Ilana Rooderkerk,  mede-indiener van het initiatiefvoorstel  ‘Baas over eigen Blaas’, heeft vandaag een ‘Hier kun je naar de wc’-sticker geplakt op de ramen van het stadsloket in stadsdeel Centrum. De toiletten in de zeven Amsterdamse stadsloketten zijn toegankelijk voor iedereen.

Ook zijn de locaties van de stadsloketten in de Hoge Nood app geplaatst, om de openbare toiletten beter vindbaar te maken. De Hoge Nood app is gratis te downloaden op je telefoon en laat zien waar het dichtstbijzijnde beschikbare toilet te vinden is.

Door de ligging in (winkel)centrumgebieden en de ruime openingstijden van de stadsloketten zijn deze toiletten van grote meerwaarde om het tekort aan toiletgelegenheid te verminderen. Raadslid Ilana Rooderkerk: “Dit is een goed begin. Maar we zijn er nog lang niet. Om iedere 500 meter een toegankelijk toilet te kunnen realiseren, is het noodzakelijk dat andere overheidsgebouwen, politiebureaus en horecagelegenheden in de stad ook hun wc’s openstellen voor passanten. Ik hoop dat dit goede voorbeeld andere exploitanten over de drempel helpt.”

Aan het einde van het jaar wordt de openstelling van deze toiletten geëvalueerd. Daarna wordt gekeken of ook de wc’s in andere gebouwen van gemeente Amsterdam opengesteld kunnen worden.

Om de 500 meter een toilet

Op initiatief van D66 komen er veel meer toiletten in Amsterdam. Zo komt  er een toiletnorm van om de 500 meter een toilet in de binnenstad en drukke plekken in de stad. Daarnaast worden toiletten in gemeentelijke gebouwen, bij de politie en brandweer opengesteld voor bezoekers en duidelijk met een sticker aangegeven.

Ook worden horeca en winkels gestimuleerd om hun wc open te stellen en de plaskrullen vervangen door wc’s waar iedereen naartoe kan. Haal de tijdelijke Dixie’s uit parken en plaats er vaste, schone voorzieningen. Als al deze toiletten vervolgens beter zichtbaar worden gemaakt via de HogeNood-app, dan zijn de wc’s ook nog eens goed en makkelijk vindbaar.