Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 november 2020

Veilig verkeer in Amsterdam

Verkeersveiligheid, een belangrijk onderwerp. D66 Amsterdam vraagt dan ook keer op keer aandacht voor verschillende aspecten die het verkeer in de straten van Amsterdam veilig moeten houden. En met succes! Het college gaf deze maand een mooie update van de vorderingen op verkeersveiligheid n.a.v. een voorstel van D66 raadslid Jan-Bert Vroege.

In de regenachtige herfst als de dagen steeds korter worden dan wil je goede straatverlichting, afwatering van regenwater en geen gevaarlijke gladheid door bijvoorbeeld grote hoeveelheden bladeren op het fietspad. Raadslid Vroege heeft vorig jaar het college opgeroepen om in de herfst en winter op de belangrijkste fietsroutes in Amsterdam extra urgentie te geven op deze onderwerpen. Deze week kwam het college met de resultaten en er is hard gewerkt om ons veilig door de herfst te laten fietsen.

Hierbij is er een verbeterplan afwatering fietspaden uitgevoerd, is er een extra controle gedaan van de kwaliteit van de fietspaden en verlichting. Vanaf 2021 zal er zelfs een scan-auto uitgerust worden met een camera die de werking van de straatverlichting controleert!

Daarnaast heeft raadslid Vroege opnieuw aandacht gevraagd voor de dode hoek van vrachtwagens. Nog steeds vallen er elk jaar 2 à 3 doden in het Amsterdams verkeer door een vrachtwagen. Elke dode is er 1 te veel en daarom stelde D66 vragen naar aanleiding van een recent slachtoffer op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam West.

Het college heeft in reactie aangegeven de verkeersveiligheid te verbeteren en de eisen aan vrachtwagens te verstrengen. Hierin probeert Amsterdam vooruit te lopen op de Europese richtlijnen die ook verzwaarde voertuigwetgeving maken op onder andere vrachtverkeer.
‘‘Voordat de Europese richtlijnen worden aangescherpt, zijn we zo alweer een paar jaar verder. Het is goed als Amsterdam hier op vooruit gaat lopen om de kans op verkeersongevallen sneller te beperken’’, aldus raadslid Vroege.