Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 24 december 2017

Verwarm Haven-Stad met datacenters in plaats van aardgas

Een meerderheid van D66, GroenLinks en VVD wil dat de nieuwe wijk Haven-Stad aangelegd wordt met de beste isolatie, en verwarmd wordt op restwarmte van servers in datacenters. Haven-Stad is een nieuwe wijk ter grootte van de stad Leiden die aan de westkant van Amsterdam zal worden gebouwd. In Westpoort staan nu al diverse datacenters en binnenkort begint in het Westelijk Havengebied de bouw van het grootste datacenter van Amsterdam.

Raadslid Marijn Bosman (D66): “Digitalisering en energietransitie zijn twee trends die in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Digitalisering slurpt ook gigantisch veel energie. Door datacenters op duurzame stroom aan te sluiten, en de omliggende huizen op de restwarmte van de servers te verwarmen, maken we van een bedreiging een kans”. Een motie hiertoe van D66, GroenLinks en VVD werd unaniem door de gemeenteraad gesteund.

Haven-Stad aardgasvrij
Aardgas raakt op. En door het oppompen en verbranden van aardgas, ontstaan er aardbevingen, CO2-uistoot en handelsafhankelijkheid van landen waar we dat niet mee willen. Daarom nam Amsterdam een baanbrekend besluit als eerste grote stad van Nederland: de hele stad gaat aardgasvrij. Een maand geleden besloot de gemeenteraad daarnaast dat nieuwbouwwijken niet meer aangesloten mogen worden op fossiele warmtebronnen, maar alleen op restwarmte van duurzame bronnen.

Lage temperatuur is het duurzaamst
Gasverwarming en industrie zorgen voor heet water van minstens 70 graden. Maar deze beide warmtebronnen zijn beperkt beschikbaar en niet even duurzaam. Nieuwe woningen kunnen met moderne isolatie en vloerverwarming worden gebouwd, dat ze ook met een warmtebron van lage temperatuur kunnen worden verwarmd. Zo houdt Amsterdam restwarmte van industriële bronnen zoals het Afval Energie Bedrijf over om de oude delen van de stad van het aardgas te halen. Daarom wil de gemeenteraad geen nieuwbouwwijken meer aansluiten op de Diemergascentrale of het Afval Energiebedrijf en in plaats daarvan direct goede isolatie en lage temperatuur warmtenetwerken leggen.