Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 6 januari 2016

Voorkom verkeerschaos op feestdagen

Die oproep doet D66-raadslid Jan-Bert Vroege vandaag aan de wethouder verkeer Pieter Litjens. Tussen Kerst en Oud en Nieuw ontstond er in de binnenstad een enorme verkeersopstopping. Met name rond het Centraal Station, het Rokin en de Damrak liep het verkeer en het openbaar vervoer vast door de grote aantallen voetgangers en auto’s. D66 wil dat het verkeer op drukke dagen beter gereguleerd wordt. D66-raadslid Jan-Bert Vroege: “Trams liepen soms wel een half uur vertraging op, omdat ze door wachtende auto’s en de continue stroom voetgangers niet door konden rijden. Amsterdam blijft aantrekkelijk. De bezoekersaantallen zullen zeker tijdens de feestdagen eerder toenemen dan afnemen, dus dit moet in de toekomst beter worden geregeld.” De wethouder reageerde op de vragen van D66 dat hij met alle betrokkenen in gesprek gaat om dit in de toekomst te voorkomen.

Binnenstad afsluiten voor auto’s 

“Met name de opstoppingen rond de Dam waren heel erg. Voor de parkeergarage van de Bijenkorf stond een grote file die weer voor meer verkeershinder van het openbaar vervoer zorgde. Wij roepen de wethouder op om voor met name Pasen, Pinksteren en Kerst in 2016 maatregelen te nemen om dergelijke situaties te voorkomen. Daarbij kun je denken aan de inzet van meer verkeersregelaars, informatieborden, maar ook – indien nodig – het deels afsluiten van de binnenstad voor auto’s,” aldus Vroege.

Samenwerken met GVB en beheerders parkeergarages

Wethouder Litjens heeft gezegd met onder andere het GVB, ondernemers in de binnenstad en met beheerders van de parkeergarages in de binnenstad de grote drukte te gaan evalueren. Naar aanleiding hiervan gaat de gemeente maatregelen treffen voor de verkeersdrukte rond de feestdagen.